Hlavní obsah

Koronavirové ohnisko Darkov se rozrostlo o dalších 26 nakažených

Foto: Seznam Zprávy

Téměř 52 % nakažených je zcela bez klinických příznaků.

Reklama

Dalších 26 lidí nakažených koronavirem evidují moravskoslezští hygienici v souvislosti s epidemickým ohniskem v Dole Darkov v Karviné.

Článek

„Evidujeme celkem 302 případů onemocnění, od včerejšího odpoledne počet narostl o 26 případů. Počet nakažených zaměstnanců stoupl na 217, rodinných příslušníků s pozitivním výsledkem je 80, nakažených je i 5 zaměstnanců jiných firem,“ uvedla ostravská krajská hygiena.

Z tohoto počtu je téměř 52 % pozitivních osob zcela bez klinických příznaků, dalších 43,4 % s velmi mírným průběhem a pouze 5 % postižených mělo výraznější klinické projevy. V souboru pozitivních osob výrazně převažují muži (82 %), celkem 248, žen je mnohem méně, celkem 54 (18 %).

Na Dole Darkov se připravuje druhé plošné testování zaměstnanců. Ověří, zda se nemoc později neprojevila u pracovníků, jejichž vzorky při prvních testech byly negativní. Uvedl to Petr Kopřivík z Krajské hygienické stanice v Ostravě. Uvedl, že v souvislosti s ohniskem nákazy covid-19 na Dole Darkov se budou testovat také klienti a personál domova důchodců na Karvinsku.

Jak se hledají potenciální nakažení.

„Bude se to (testování na Dole Darkov) týkat zaměstnanců, kteří při prvním testování vyšli negativní. Nemůžeme nicméně vyloučit, že už v té době byli nakaženi a mohlo se to u nich projevit s odstupem. Druhé plošné testování by mělo odhalit právě tyto případy,“ řekl Kopřivík.

Pozitivní test na covid-19 podle něj vyšel také pečovatelce v domově důchodců na Karvinsku, která patří mezi blízké kontakty jednoho ze zaměstnanců OKD. V domově se proto bude testovat několik desítek lidí. „Půjde o klienty, které ošetřovala, a personál, s nímž byla ve styku,“ řekl Kopřivík.

V souvislosti s druhou vlnou plošného testování hygienici vydali další mimořádné opatření. Zaměstnanci OKD jsou povinni se novému testování podrobit. Jde o pracovníky dolu, kteří byli negativně testováni 18. května a následně ve dnech 22. až 25. května. V úterý se budou opakované testy provádět od 06:00 do 18:00, další testy zaměstnanců s negativním výsledkem z prvního testování se pak uskuteční ve dnech 6. až 9. června.

Reklama

Doporučované