Hlavní obsah

Česko má národní koordinátorku očkování. Proč mlčí?

Foto: Facebook/Kateřina Baťhová

Národní koordinátorka očkování Kateřina Baťhová.

Reklama

Česká republika má stále národní koordinátorku očkování, do médií ale nemluví a o její práci se dozvídáme od jiných.

Článek

Jednu z aktuálně nejdůležitějších funkcí v rámci boje s pandemií stále zastává národní koordinátorka pro očkování Kateřina Baťhová. Jakým způsobem ale řídí očkování v zemi, je nejasné, protože zásadně nekomunikuje s médii.

Baťhová vystřídala ve funkci národního koordinátora očkování na začátku tohoto roku Zdeňka Blahutu, který se funkce vzdal. I ona asi po dvou měsících na postu, po odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného, chtěla skončit. Nakonec si odchod rozmyslela a koordinátorkou je dodnes.

Jako styčná osoba očkování v Česku se ale Kateřina Baťhová nikdy neúčastní tiskových konferencí, nikdy nedává vyjádření do médií. Telefon nezvedá, poslala pouze SMS, že „cizí čísla nebere“, na vysvětlovací SMS už neodpověděla. Na e-maily Seznam Zprávám také neodpovídá. Co vlastně národní koordinátorka očkování přesně dělá, se tak dozvídáme jen z druhé ruky.

„Proč by se měla vyjadřovat?“

„Paní Baťhová nikdy nevystupovala v médiích, ona pracuje a vždy pracovala od rána do večera. Ona řeší logistiku a nákupy dalších vakcín,“ odpověděl na dotaz Seznam Zpráv premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) při otevření očkovacího centra v pražské O2 areně. Dodal, že Baťhová pracuje v týmu Vladimíra Vlčka a Petra Šnajdárka, řeší podle něj „distribuci a další věci a určitě pracuje jako pracovala předtím“.

„Je to klíčová osoba. Má naprostý přehled o očkovacích látkách, o jejich počtu, o nových objednávkách, o stávajících stavech. To samé platí o monoklonálních protilátkách, ví, kolik jich je, kde jsou, jestli je dostatečný počet, a celé to procesuje,“ popisuje pro Seznam Zprávy výkon práce Kateřiny Baťhové Tomáš Vymazal, koordinátor intenzivní péče.

Podle Vymazala má Baťhová ale na starosti také shromažďování informací o koronavirovém dění v okolních státech a obecně v zahraničí. „Má přehled i o tom, jaká jednotlivá opatření se zavádějí nebo ruší v jednotlivých zemích, takže její záběr je obrovský,“ dodává Vymazal.

Proč by se měla vyjadřovat do médií? Jde o domluvu v rámci naší komunikace, aby v tom nebyl zmatek.
Daniel Köppl, mluvčí ministerstva zdravotnictví

Proč Baťhová vůbec nekomunikuje, Vymazal odůvodňuje množstvím práce, kterou vykonává. Podle jeho slov ale funkci vykonává skvěle. „Jsme dospělí a mluvit může každý,“ odpovídá Vymazal na dotaz, zda v rámci vládních a ministerských týmů, které rozhodují o krocích ve zvládání pandemie, funguje nějaká „mediální politika“.

„Proč by se měla vyjadřovat do médií?“ odpovídá otázkou na dotaz Seznam Zpráv mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl. „Jde o domluvu v rámci naší komunikace, aby v tom nebyl zmatek,“ dodává. Později mluvčí doplnil, že komunikační strategie je nastavená tak, že „očkování komunikuje primárně ministerstvo a ministr zdravotnictví“.

„Paní Baťhová má na starosti koordinaci očkování a především pak zajištění vakcín, nastavení jejich logistiky a další věci s očkováním spojené,“ píše také Köppl.

Očkování i předsednictví

Budoucí vláda je v pohledu na Kateřinu Baťhovou nezvykle zajedno s vládou Andreje Babiše. „Paní ředitelka Baťhová je podle všech mně dostupných informací vynikající ředitelka odboru, která svůj odbor vede výborně,“ napsal Seznam Zprávám budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

„Domnívám se, že její hlavní role byla a stále je příprava našeho předsednictví EU, a udělám vše pro to, aby se tomu mohla věnovat naplno. Národní koordinátorkou pro očkování je z mého pohledu ‚navíc‘ a je potřeba jí velmi poděkovat za to, jak vše zvládá,“ dodává Válek. Zmiňuje přípravu českého předsednictví v Radě Evropské unie, které Česká republika převezme po Francii v červenci příštího roku.

Stále tak není zcela jasné, jaký skutečný pracovní záběr Baťhová má. Zda jde jen o nákupy a distribuce látek, případně tedy informace o pandemii v zahraničí, nebo má za úkol také koordinaci očkovacích míst nebo komunikaci s praktiky. Tak totiž popisoval například server iRozhlas pozici národního koordinátora očkování v době, kdy funkci zastával Baťhové předchůdce Zdeněk Blahuta. Nebo zda má za úkol též přípravu českého předsednictví v EU, jak se domnívá Válek.

Reklama

Doporučované