Hlavní obsah

Děti v Německu omylem dostaly špatnou vakcínu

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Několik dětí dostalo v očkovacím centru na západě Německa nesprávnou vakcínu proti covidu-19. U žádného se nicméně po aplikaci neobjevily nežádoucí účinky.

Článek

Personál očkovacího centra v nejlidnatější spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko omylem podal několika dětem vakcínu Moderna, která není pro tuto věkovou kategorii schválená. K incidentu došlo v okresu Olpe v neděli.

Počet dětí, které vakcínu jinak dostupnou pro děti od 12 let dostalo, není známý. Nežádoucí účinky po očkování ale zatím hlášeny nejsou. Tamní úřady o incidentu informovaly veřejnost, rodiče i policii, informuje server Deutsche Welle.

Užití pro děti neschválené vakcíny si všiml podle německé televize ARD jeden z přítomných asistentů. Očkovací centrum na základě chyby oznámilo, že personální selhání povede k přezkoumání všech postupů při očkování dětí. „Pokud odhalíme další případy, budeme informovat rodiče,“ uvedlo centrum.

V Německu začalo očkování věkové skupiny pět až jedenáct let minulý týden. Podle doporučení Evropské lékové agentury (EMA) jsou pro tyto děti vhodné vakcíny sdružení farmaceutických společností BioNTech/Pfizer. Povolené k užití jsou od konce listopadu. Složením se od vakcín pro dospělé neliší.

Rozdíl je tak především v množství. Od 12 let má dávka vakcíny 30 mikrogramů, pro mladší má jen deset mikrogramů. Výrobce ampule pro starší odlišuje fialovým víčkem a pro mladší oranžovým. Teoreticky je ale možné vyšším naředěním ampulí ze zásob pro mládež a dospělé připravit dávky i pro nejmenší děti. Takový způsob použití zdravotníci označují jako off-label a odpovědnost v takovém případě nese lékař, který takový postup praktikuje.

Reklama

Doporučované