Hlavní obsah

Smršť jménem omikron. Okolní státy mají noty, jak to bude přes Vánoce

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Testovací místo na koronavirus v Saské Kamenici na snímku ze začátku prosince.

Reklama

Západoevropské země v obavě z rozšíření nakažlivější varianty koronaviru zpřísňují epidemická pravidla, dosud nejtvrdší restrikce vyhlásilo Nizozemsko. Jak ale postupují sousední státy?

Článek

Omikron je nový rozměr, varují v Německu

Omikronu se obávají i v Německu. Panel expertů, který radí v boji s covidem-19 nové trojkoaliční vládě, doporučil zpřísnění opatření. Varianta omikron se v Německu dosud šířila pomaleji než ve Velké Británii, ale odborníci varují, že to se brzy změní a že mutace dává pandemii „nový rozměr“.

Vláda by podle nich měla reagovat už v příštích dnech a připravit „celostátní a koordinovaná opatření“. V Německu se navíc zastavil pokles tzv. sedmidenní incidence, která se v pondělí zvýšila o šest desetin na 316 pozitivních testů na 100 tisíc obyvatel. V Česku je stejná hodnota na čísle 639.

Rychle se situace mění v Sasku, které zůstává dál jednou z nejvíce zasažených spolkových zemí. Sedmidenní incidence tam v pondělí vzrostla na 719,2. V neděli byla hodnota na čísle 690,4. Nejhůř (1004,9) je na tom v Sasku zemský okres Vogtland, který přímo sousedí s českými okresy Cheb a Sokolov.

Odborná rada vládu varovala, že pokud bude šíření omikronu v Německu pokračovat, významná část obyvatelstva bude současně nemocná nebo v karanténě. „To by extrémně zatížilo zdravotnický systém a celou kritickou infrastrukturu naší země,“ píše se v prohlášení. Jde mimo jiné o nemocnice, policii, hasiče, záchranné služby, telekomunikace nebo zásobování vodou a elektřinou.

O situaci budou v úterý jednat se spolkovým ministrem zdravotnictví Karlem Lauterbachem z SPD jeho protějšky ze spolkových zemí. Sám Lauterbach v neděli vyloučil, že by v Německu před Vánoci došlo k dalšímu lockdownu (psali jsme zde). Na Twitteru ale vyzval ke zpřísnění opatření ke snížení sociálních kontaktů. V Německu v současnosti platí pro služby a maloobchod tzv. pravidlo 2G, tedy vstup pouze pro očkované nebo zotavené. Výjimku mají obchody se základními denními potřebami.

O novém povánočním lockdownu mluvil například zdravotnický expert koaličních Zelených Janosch Dahmen. „Naše opatření musí předběhnout omikron. Naše dnešní kroky určí, jak bude vypadat zítřejší pandemická situace,“ citovala Dahmena agentura DPA. Viroložka Isabella Eckerleová pak napsala, že omikronová vlna bude připomínat „přírodní katastrofu“.

Opoziční CDU mluví při nejhorším scénáři až o 700 tisících nakažených denně. Premiér Severního Porýní-Vestfálska Hendrik Wüst z CDU mluví o zpřísnění kontaktů na přelomu roku a nevylučuje, že se budou týkat i očkovaných.

O blížícím se nevyhnutelném lockdownu hovoří také Carsten Watzl, generální tajemník Německé společnosti pro imunologii. Waltz podotkl, že i když očkování sníží riziko onemocnění o 80 nebo 90 procent, stále existuje vysoké zbytkové riziko, že část očkovaných skončí v nemocnici.

S blížící se omikronovou vlnou, a tím pádem prudkým nárůstem počtu nakažených pak bude zátěž nemocnic nevyhnutelně stoupat. „To platí i v případě, že by měla varianta omikron vést k méně závažným průběhům, poněvadž se celkově jednoduše dostaneme na mnohem vyšší počty případů,“ cituje Watzla Augsburger Allgemeine.

Rakušané omezili vstup do země

Na šíření omikronu reagovala také rakouská vláda, která zpřísnila pravidla pro vstup do země. Od pondělí mohou na rakouské území vstupovat bez omezení jen lidé očkovaní posilující dávkou. Uzdravení z covidu-19 a očkovaní dvěma dávkami musí nově předkládat negativní PCR test. Lidé bez negativního testu se musí zaregistrovat a po příjezdu se okamžitě odebrat do desetidenní karantény. Ta skončí nejdříve po pěti dnech, pokud je k dispozici negativní výsledek PCR testu nebo osoba podstoupí očkování třetí dávkou vakcíny.

„Zpřísněné předpisy pro vstup do země představují velkou výzvu zejména pro lidi cestující do zahraničí během vánočních svátků. Jsou však nezbytné zejména v této době, aby se v Rakousku zabránilo šíření omikronu,“ uvedl podle agentury DPA o víkendu ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein ze strany Zelených.

V Rakousku počty případů nákazy koronavirem výrazně klesly po nedávném třítýdenním lockdownu. V pondělí se díky tomu ve Vídni jako v poslední spolkové zemi otevřely restaurace a hotely.

Přísná opatření v Rakousku dál platí pro lidi bez očkování. Výjimku ovšem budou mít o vánočních svátcích a na silvestra. V současnosti smějí neočkovaní opustit domov jen kvůli cestám do práce, do školy, k lékaři, na nákup zboží základní potřeby nebo kvůli zdravotní procházce. Na Štědrý den, první a druhý svátek vánoční a na silvestra budou ale moci vyrazit na oslavu s devíti dalšími lidmi. Ti, kteří se očkovat nechali nebo se z covidu-19 v nedávné době uzdravili, se mohou sejít s dalšími 24 lidmi. Věřící v kostelech nebudou při vánočních mších smět zpívat.

Opatření se před Vánoci zpřísnila ve Švýcarsku, kde nově platí pravidlo 2G známé z Německa i Rakouska – tedy povinnost mít při vstupu do určitých veřejných prostor doklad o očkování nebo prodělané nemoci. Opatření platí pro restaurace, kulturní, sportovní a volnočasová zařízení a pro jakékoliv společenské akce ve vnitřních prostorách.

Vrchol máme za sebou, oznámili v Polsku

První případy nákazy variantou omikron se už potvrdily také v Polsku. V neděli jich bylo potvrzených 7 včetně stevarda létajícího na linkách mezi Polskem a Čínou. Omikron se potvrdil mimo jiné také u sedmileté dívky v Gdaňsku.

I když náměstek polského ministra zdravotnictví Waldemar Kraska veřejně upozornil, že je omikron mnohonásobně nakažlivější než varianta delta, polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski v neděli prohlásil, že země má vrchol čtvrté covidové vlny za sebou.

Polsko ovšem minulý týden hlásilo vysoké denní počty obětí nemoci covid-19, které některé dny přesáhly i 600.

Od pondělí v Polsku přešly školy na distanční výuku, jež bude trvat do 9. ledna. Už od minulé středy platí opatření omezující kapacitu restaurací, hotelů, kin, divadel nebo kostelů. Do těchto limitů se ovšem nepočítají lidé, kteří jsou naočkovaní proti covidu-19. Zavřít musely diskotéky a kluby. Vůle dodržovat opatření je ale u obyvatel nízká.

Na Slovensku platí nová opatření od 17. prosince, kdy vláda po zmatcích a nejasnostech uvolnila omezení pro očkované a ty, kteří covid-19 překonali. Pro ně jsou otevřené všechny obchody. Od 25. prosince mohou otevřít hotely a penziony, ve kterých se ale mohou ubytovat jen lidé podle „německého pravidla“ 2G. Zároveň se ovšem musí prokázat negativním výsledkem testu.

Neočkovaní, co neprodělali covid-19, mohou chodit jen do provozů se základními denními potřebami, jako jsou potraviny, lékárny a drogerie. Do ostatních obchodů nesmí.

Reklama

Doporučované