Hlavní obsah

Budeme bez peněz, stěžují si nizozemští obchodníci na přísný vánoční lockdown

Foto: Profimedia.cz

Nizozemské ulice v neděli ráno utichly. V zemi začal tvrdý vánoční lockdown.

Reklama

V neděli ráno začal v Nizozemsku platit tvrdý lockdown. Zavřely se restaurace, hospody i obchody. „Všichni budou jezdit nakupovat do Belgie a Německa,“ varují místní prodejci, kteří přijdou o nejlepší zisky roku.

Článek

„Nikde v Evropě není tak přísný režim jako v Nizozemsku,“ uvedl pro The Guardian Jan Meerman, který je ředitelem nizozemského sdružení maloobchodníků INreatil.

„Ze zdravotní perspektivy chápu, že je potřeba něco udělat, ale pak je důležité, aby kabinet přišel s velkým finančním gestem a podnikatele velkoryse odškodnil. Podle nás by mělo jít o 100% kompenzace. Mnozí kolegové jsou ještě hodně zadlužení z prvních uzávěr, už to nemohou vydržet… Kvůli tvrdým opatřením krachují,“ dodává Meerman.

Od nedělního rána se v Nizozemsku zavřely obchody, hospody, restaurace, kadeřnictví, muzea i tělocvičny. V provozu zůstaly jen obchody prodávající nezbytné zboží. Uzávěra bude platit až do 14. ledna. Do 9. ledna zůstanou uzavřené také veškeré školy v zemi.

Vláda lidem rovněž na poslední chvíli zkomplikovala oslavování vánočních svátků. Domácnostem důsledně doporučila, aby na Štědrý den, 25. a 26. prosince, na silvestra a Nový rok přijímaly maximálně čtyři hosty. Během dalších dnů pak pouze dva hosty.

Zpřísnění opatření oznámil v sobotu večer nizozemský premiér Mark Rutte. Dodal přitom, že tento krok byl v době páté vlny covidu-19 a šíření varianty omikron nevyhnutelný. „Teď slyším, jak celé Nizozemsko vzdychá. Tohle je přesně týden před Vánocemi. Další Vánoce, které jsou úplně jiné, než bychom si přáli,“ uvedl Rutte. Dodal však, že nečinnost by způsobila „nepředstavitelnou situaci v nemocnicích“.

V sobotu, kdy se objevily zprávy o chystaném zpřísnění restrikcí, se mnoho lidí vydalo do obchodů, aby stihli nakoupit poslední vánoční dárky. „Je tu příliš rušno, ale šel jsem sem před Vánoci vyzvednout dárky. Zdá se, že bude lockdown,“ řekl agentuře AFP Ayman Massori.

Organizace sdružující maloobchodníky přitom varovala, že „brzy budou všichni nakupovat v Německu a Belgii, kde je všechno otevřeno jako normálně“. Vláda nás připravila o týden s největšími zisky, stěžují si obchody.

Nizozemská vláda poskytuje finanční podporu ve formě kompenzace fixních nákladů v případě 30% poklesu obratu za čtvrtletí ve srovnání s předchozím rokem a mzdovou podporu v případě 20% poklesu.

Podle Gonny Eussenaové z odborového svazu kadeřníků Anko ale tato pomoc není dostatečná. Lockdown totiž vláda zavádí na konci čtvrtletí, a to podnikům znemožňuje žádání o kompenzaci, i přestože ztratí nejlepší finanční týdny.

„U balíčků podpory by se nemělo hledět na obrat za čtvrtletí, ale za měsíc. Protože teď je významná část prosince za námi, ale za zbytek čtvrtého čtvrtletí jsme generovali obrat. V důsledku toho mnoho podnikatelů pravděpodobně nemá nárok na podporu, přestože jim nejlepší týdny chybí,“ vysvětluje Eussenaová.

Nizozemsko výrazně zpřísnilo už na konci listopadu, kdy nařídilo, aby všechny podniky zavíraly už v pět hodin. Boris van der Ham ze Sdružení producentů svobodných divadel řekl, že už tehdy se musel jeho sektor smířit s „mizernými Vánocemi“.

„Největší rána přišla, když byl před dvěma týdny zaveden večerní lockdown. Představení jednoduše nelze přesunout na odpoledne,“ tvrdí Ham.

V Nizozemsku, které má více než 17 milionů obyvatel, bylo proti covidu-19 naočkováno přes 85 procent dospělých, ale méně než devět procent obdrželo už i posilující dávku.

Reklama

Doporučované