Hlavní obsah

Drsné Nizozemsko o Vánocích „zakáže“ návštěvy a po svátcích neotevře školy

Foto: Profimedia.cz

Amatérský sport je zatím v Nizozemsku povolen.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZUJEME. Nizozemsko zavádí počínaje nedělním ránem přísnou uzávěru. Zavře obchody, hospody, venku se budou moci setkávat jen dva lidé. Po Novém roce se v zemi neotevřou školy.

Článek

Premiér Mark Rutte dnes řekl, že je to v době páté vlny covidu-19 a varianty omikron nevyhnutelné. Opatření bude platné v době vánočních svátků a potrvá do 14. ledna.

„Nizozemsko se znovu zavírá. Je to nevyhnutelné vzhledem k páté vlně, která přichází s variantou omikron,“ sdělil premiér na tiskové konferenci po jednání vlády.

Uzávěra znamená, že v provozu budou jenom obchody prodávající nezbytné zboží. Zavřené zůstanou restaurace, kadeřnictví, muzea a tělocvičny. Výuka ve všech školách bude přerušena do 9. ledna.

Vláda dále domácnostem doporučila, aby přijímaly maximálně dva hosty a aby se schůzky konané venku omezily na dva lidi.

Pokud by se nejednalo, vedlo by to podle Rutteho „v nemocnicích k nezvladatelné situaci“.

Nizozemská média během dne informovala, že vláda o zavedení přísné uzávěry uvažuje. V mnoha městech se proto tvořily u obchodů fronty, protože si lidé snažili na poslední chvíli nakoupit zboží, které se neprodává v supermarketech. Mnoho zákazníků v Leidenu popisovalo, že si vystálo fronty u několika obchodů, například s luxusní kosmetikou. Města Amsterdam i Rotterdam během dne informovala, že nákupní třídy jsou přeplněné, a vyzývala obyvatele, aby do centra nechodili.

Rutte už dříve oznámil, že omikron bude v Nizozemsku převládající variantou do ledna. V hlavním městě Amsterdamu bude omikron podle odborníků dominantní už před Vánoci.

Země se bojí zahlcení nemocnic

Nizozemský ústav veřejného zdraví v pátek ohlásil za 24 hodin přes 15 400 nových nákaz. Je to sice o 25 procent méně než o týden dříve, avšak stále mnohem vyšší údaj než při minulé vlně. Dnes ohlásil úřad přes 14 600 nově odhalených infekcí koronavirem.

Nizozemské nemocnice už kvůli přílivu pacientů s covidem-19 odkládají rutinní péči a panují obavy ze zahlcení zdravotnických kapacit. Odborníci odhadují, že pokud by se na situaci nereagovalo, muselo by být třeba denně hospitalizováno až 600 lidí a 100 až 125 z nich by potřebovalo umístění na jednotce intenzivní péče.

V sedmnáctimilionovém Nizozemsku se od začátku epidemie nákaza potvrdila u téměř tří milionů lidí, na covid-19 tam zemřelo přes 20 000 pacientů. Ukončenou vakcinaci má 75 procent občanů, ale třetí dávkou se jich nechalo zatím naočkovat pouze 1,5 milionu.

Také ve Velké Británii se podle listu The Times připravují plány k zavedení dvoutýdenního povánočního lockdownu. To by mohlo vést k zákazu setkávání veřejnosti ve vnitřních prostorech s výjimkou pracovních záležitostí; restaurace a hospody by mohly zákazníky obsluhovat pouze na zahrádkách.

Reklama

Doporučované