Hlavní obsah

Francouzi a Britové kvůli zpřísnění pravidel prchali na vánoční prázdniny

Foto: Profimedia.cz

Lidé čekající ve frontě na vlakovém nádraží St Pancras v Londýně.

Reklama

Zástupy lidí v pátek večer čekaly ve frontách, aby stihly odjet na Vánoce ještě před tím, než začala platit přísná pravidla pro cestování mezi Francií a Británií.

Článek

„Mám velkou radost, že se mi povedlo dostat se z Francie v poslední možný den,“ komentuje chaos na pařížské stanici Gare du Nord studentka Isla. Podařilo se jí chytit jeden z posledních Eurostar vlaků, který odjížděl z Paříže do Londýna před tím, než vstoupila v platnost nová cestovní pravidla.

Pasažéři v pátek večer pospíchali, aby stihli uskutečnit své předvánoční cesty ještě před půlnocí. Tou dobou totiž začaly platit přísné podmínky pro cestování mezi Británií a Francií, které mají omezit šíření covidu-19. Mnozí si ale stěžují na to, že jsou až příliš drakonické a přichází až na poslední chvíli, informovala z místa agentura AFP.

Lidé, kteří chtějí cestovat mezi těmito zeměmi, musí od páteční půlnoci prokázat, že k tomu mají pádný důvod. Tím přitom není ani turistika, ani služební cesta. Výjimku z nařízení mají pouze francouzští a evropští cestující, kteří se vrací do Francie, a britští cestující, kteří se vrací do své země.

Pro překročení francouzských hranic potřebují cestovatelé z Británie navíc negativní test ne starší než 24 hodin, následně je čeká povinná sedmidenní karanténa. Tu lze ukončit po 48 hodinách v případě negativního výsledku dalšího testu na koronavirus.

Zpřísnění pravidel oznámila Francie ve čtvrtek. Zdůvodnila ho přitom strachem z šíření nové varianty omikron. Počet případů této varianty totiž v Británii v posledních dnech roste. Za pátek tam potvrdili téměř 15 000 případů nákazy omikronem.

„Měla jsem odjíždět v neděli, ale odjíždím hned teď. Je to změna na poslední chvíli. Je to trochu panické, ale nechtělo se mi tady samotné trávit Vánoce,“ říká dvaatřicetiletá Elodie Entressangleová. V pátek večer na poslední chvíli opouštěla vlakovou stanici St Pancras v Londýně, aby mohla strávit vánoční svátky se svými rodiči ve francouzském Lille.

Na poslední chvíli si musela vyměnit nejen svou jízdenku, ale také termín pro vykonání PCR testu. „Za jízdenku jsem zaplatila 70 liber (přibližně 2080 korun). A změnila jsem si termín testu ze soboty na páteční ráno, a to mě stálo dalších 30 liber,“ stěžuje si Entressangleová na vysoké výdaje způsobené náhlým zpřísněním pravidel.

„Myslím, že je dobré zůstat u povinného nošení roušek, omezení setkávání a tak dále, ale tahle pravidla jsou dost… přísná,“ uvedla pro AFP jednadvacetiletá studentka Charlotte Rodeová, která v pátek večer narychlo odjížděla do Londýna.

Pro zpřísnění pravidel se Francie rozhodla ve čtvrtek. „Naší strategií je zdržet šíření omikronu v zemi, co nejvíce to půjde, a využít času pro očkování posilujícími dávkami,“ odůvodnil kroky Francie vládní mluvčí Gabriel Attal.

Přísná cestovní pravidla přicházejí v době, kterou odborníci popisují jako dobu nevídaného zhroucení důvěry mezi francouzskou a britskou vládou, které přinesl brexit. Napětí mezi Francií a Británií v poslední době vyeskalovalo zejména kvůli tragickému utonutí migrantů v Lamanšském průlivu nebo sporu o rybolov.

Francouzský prezident Emmanuel Macron minulý týden kritizoval britského premiéra Borise Johnsona za to, že nedrží své slovo ohledně brexitu. „Problém s britskou vládou spočívá v tom, že nedělá to, co říká,“ stěžoval si Macron.

Reklama

Doporučované