Hlavní obsah

Hrozba vánočního cestování. Spojené státy se bojí šíření omikronu

Foto: Profimedia.cz

Stát New York v neděli ohlásil rekordních více než 22 tisíc případů. Starosta města Bill de Blasio uvedl, že silvestrovské oslavy na Times Square být nemusí.

Reklama

Američtí experti na zdravotnictví se obávají šíření varianty omikron. Ta by mohla postihnout i očkované. Apelují proto na aplikaci třetí, posilovací dávky a dodržování opatření v průběhu nadcházejících svátků.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Omikron má „mimořádnou schopnost šíření“, uvedl v neděli pro televizi NBC americký vládní poradce pro epidemii Anthony Fauci. Dodal, že je otázkou týdnů, než se stane na území USA dominantní. Vánoční svátky podle něj představují určitou hrozbu.

Podle predikcí Americké automobilové asociace (AAA) se mezi 23. prosincem a 2. lednem chystá cestovat přes 109 milionů Američanů, až o 34 procent víc než loni. Jen počet lidí přepravujících se letecky letos oproti roku 2020 vzroste o 184 procent, informuje deník The New York Times. Američané totiž v období svátků cestují z různých koutů země za rodinou, aby oslavovali Vánoce a příchod nového roku. Odborníci se obávají, že právě to by mohlo přispět k dalšímu šíření infekce.

Apelovat na očkování proto bude ve svém nadcházejícím úterním projevu i americký prezident Joe Biden, uvedl Fauci. Prezident přitom již minulý týden uvedl, že šíření nakažlivější mutace delta společně s nově detekovaným omikronem bude pro Spojené státy znamenat zimu plnou „vážných nemocí a smrti“, především mezi neočkovanými, uvádí britský server The Guardian.

„Tento virus je výjimečný. V určitých částech země má schopnost zdvojnásobit počet případů za dva až tři dny, což znamená, že převezme kontrolu. Když se podíváte na to, co (omikron) dělá v Jihoafrické republice a ve Velké Británii a co začíná dělat právě teď (v USA), má prezident pravdu,“ komentoval Fauci Bidenova dřívější slova.

Epidemická situace se v zemi nicméně horší již teď. Počet nových nákaz se v pondělí opět dostal nad 130 tisíc za den a sedmidenní průměr se blíží maximu z letní vlny. „Situace v našich nemocnicích, pokud to takhle půjde dál, bude velmi napjatá,“ předvídá Fauci.

Ukazatele v USA opět rostou od začátku listopadu, kdy skončil několikatýdenní pokles po vrcholu letní vlny epidemie. Země stále hlásí přes 1 000 úmrtí spojených s covidem-19 denně a celková bilance obětí minulý týden překonala 800 tisíc.

Před zhoršujícím se vývojem varuje i ředitel Národního institutu pro zdraví (NIH) Francis Collins. „I když má (omikron) poněkud nižší riziko vážného průběhu, mohli bychom registrovat i milion případů denně, pokud nebudeme dodržovat strategie proti šíření infekce,“ řekl pro americký server NPR. Půl milionu nakažených denně by mohly USA evidovat již na konci ledna. „Musíme být stále ostražití,“ apeluje Collins.

Nejrychlejší šíření koronaviru aktuálně evidují USA na severovýchodě, kde je relativně vysoká proočkovanost populace. Nejvyšší výskyt infekcí mají po víkendu Rhode Island a New Hampshire, na třetím místě je pak New York.

Podle amerického ministerstva zdravotnictví je aktuálně po celých Spojených státech hospitalizováno 69 tisíc lidí. Přes 20 procent z nich leží na jednotce intenzivní péče, informuje americká CNN. O 150 procent vzrostly případy hospitalizovaných oproti předchozímu týdnu ve státě Maryland. Zdvojnásobily se za uplynulých čtrnáct dní i v New Jersey.

New York a Kalifornie za nového rozmachu covidu-19 obnovily nařízení o nošení roušek na veřejnosti a přibývají i další komplikace. Univerzity kvůli nákazám přechází na dálkovou výuku a na Broadwayi se ruší divadelní představení. Koronavirus narušuje i nejvyšší sportovní soutěže, například hokejová liga NHL v neděli oznámila, že do čtvrtka bude muset odložit dalších 12 zápasů.

Zrušení hrozí i ikonickým silvestrovským oslavám na newyorském Times Square, které se letos měly původně vrátit – aspoň pro očkované – v plné síle. „Rozhodnutí padne do Vánoc. Určitě vyhodnocujeme nové výzvy, kterým čelíme, ale má to být událost pouze pro očkované a bude to venku. To jsou dva důležité příznivé faktory,“ prohlásil v neděli starosta města Bill de Blasio.

Fauci i další odborníci v kontextu šířící se mutace omikron dále apelují na očkování včetně třetí, posilovací dávky, kterou vidí jako klíčovou pro boj s omikronem. Z 329milionové populace je naočkováno 61,4 procenta lidí. Třetí dávku má za sebou 32 procent naočkovaných dospělých.

Reklama

Doporučované