Hlavní obsah

Do volební místnosti i s covidem. Návrh portugalské vlády rozzlobil lékaře

Foto: Profimedia.cz

Jak rekordní epidemická čísla ovlivní volební účast? Billboard vládní Socialistické strany premiéra Antonia Costy v Lisabonu.

Reklama

Portugalská vláda chce nechat lidi nakažené covidem-19 odevzdat svůj hlas osobně ve volebních místnostech. Proti plánu se postavila lékařská asociace, která vládu obviňuje z nepřipravenosti.

Článek

Volební právo versus ochrana veřejného zdraví. Takové dilema aktuálně řeší portugalské úřady. Oprávněným voličům, kteří jsou nakaženi covidem-19 a musí být v domácí izolaci, bude na základě mimořádného opatření vlády umožněno porušit karanténu a osobně jít do volební místnosti vhodit lístek do urny.

Podle odhadů úřadů bude lidí v karanténě v den předčasných parlamentních voleb, tedy 30. ledna, až 600 tisíc, informuje agentura AP. Tito lidé budou mít určené hodiny, ve kterých jim úřady doporučí volební místnosti navštívit.

Konkrétně má jít o dobu mezi 18. a 19. hodinou, kdy jsou volební místnosti nejméně vytížené, uvedla ministryně spravedlnosti a vnitra Francisca Van Dunemová po jednání vlády. Podle Van Dunemové nebude ve volebních místnostech žádné speciální vybavení ani jinak vyhrazený prostor pro nakažené.

Pěšky nebo vlastním autem

Ministryně řekla, že věří „historicky příkladnému chování“ Portugalců, které zajistí bezpečný a hladký průběh voleb.

Desetimilionové Portugalsko ve čtvrtek zaznamenalo více než 56 tisíc nových případů nákazy covidem-19, tedy nejvíce od začátku pandemie. Podle ministerstva zdravotnictví stojí za razantním nárůstem nově počtu nakažených vysoce přenosná varianta omikron.

V zemi nadále platí povinné zakrývání dýchacích cest ve vnitřních prostorech. Nakaženým Portugalcům, kteří se vydají do volebních místností, vláda doporučuje, aby měli chirurgické roušky nebo respirátory typu FFP2, nikoli látkové roušky. Cestou by se také měli vyhnout hromadné dopravě, a dorazit tedy pěšky nebo vlastním vozidlem.

Národní asociace lékařů veřejného zdraví, tedy portugalská obdoba lékařské komory, vyjádřila nad novými vládními opatřeními údiv. Podle asociace představují představená pravidla „selhání při plánování“ voleb, které měly původně proběhnout již před dvěma měsíci.

Vládní rozhodnutí vytváří „precedens, kterému se lze vyhnout“, umožní infikovaným lidem opustit izolaci a ztíží zdravotníkům přesvědčování infikovaných lidí, aby zůstávali doma, uvedla asociace v prohlášení. Dodala, že doporučí portugalským zdravotníkům, aby odmítli jakoukoli lékařskou odpovědnost související s tímto opatřením.

Epidemii zvládáme, tvrdí vláda

Přestože počet nakažených v Portugalsku prudce vzrostl, tlak na systém veřejného zdravotnictví zůstal zvládnutelný, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Ve středu bylo v portugalských nemocnicích něco přes dva tisíce lidí s covidem, z toho na jednotce intenzivní péče 152 pacientů. Ministerstvo zdravotnictví uvádí, že 89 procent z 10,3 milionu obyvatel je plně proočkovaných.

Volby jsou na programu dva roky před plánovaným termínem. Důvodem jejich vyhlášení je listopadové parlamentní ne státnímu rozpočtu menšinové socialistické vlády.

Státní rozpočet je pro zemi aktuálně obzvláště důležitý, protože v něm budoucí vláda navrhne, jak budou rozděleny miliardy eur z evropských fondů na pomoc ekonomice po pandemii, uvádí server Euronews. Voliči příští neděli vyberou 230 zákonodárců, kteří se následně pokusí vytvořit novou vládu.

Středolevá Socialistická strana (PS) vládne Portugalsku od roku 2015 pod vedením premiéra Antónia Costy a nedávné průzkumy veřejného mínění naznačují, že nejvíce hlasů opět získají socialisté.

Rozpory portugalské levice

Podle průzkumu agentury CESOP-UC může vládní strana získat ještě větší podporu než v minulých volbách, posílila ale i hlavní opoziční síla, středopravá Sociálně demokratická strana (PSD). Socialisté tak podle Euronews budou muset znovu hledat podporu pro rozpočet u levicových uskupení, Levého bloku (BE) a Portugalské komunistické strany (součást aliance CDU).

Právě uvedená levicová uskupení jsou nadějí pro socialisty, že se do vládních křesel vrátí i po lednových volbách. Jenže s oběma uskupeními se vládnoucí strana rozhádala právě kvůli rozpočtu, obě partaje výměnou za podporu požadovaly více peněz pro zdravotnictví a zrušení zákonů o liberalizaci trhu práce, uvádí server Politico.

„Ze strany PS je to absolutní neústupnost,“ cituje Politico Joãa Ferreiru, poslance Evropského parlamentu za Portugalskou komunistickou stranu, který se postavil do čela kampaně poté, co původní lídr odstoupil kvůli srdečním problémům. „Během minulého roku se PS rozhodla v mnoha klíčových otázkách spolupracovat spíše s pravicí, než se silami nalevo,“ řekl novinářům.

Premiér Costa naznačil, že by jeho strana mohla uzavřít spojenectví s ekologickou stranou PAN (Lidé – zvířata – příroda), která bojuje za práva zvířat. Případná dohoda by ale podle Politico byla „červeným hadrem“ pro milovníky lovu, rybaření a býčích zápasů.

Portugalská levice se může jevit rozděleně, jinak tomu není ani na pravici. Lídr opozice, Sociálně demokratická strana, bude mít jen velmi málo možností, s kým utvořit případnou většinu. Velmi špatně se totiž zatím průzkumy vyvíjí pro konzervativní Lidovou stranu (CDS), které hrozí, že přijde i o svých současných pět poslanců.

Podpora v posledních týdnech naopak roste pravicově-populistickému hnutí Chega! (Dost!), se kterým PSD vládne v menšinové vládě na Azorských ostrovech, které spadají pod Portugalsko. Na celostátní úrovni ale zástupci sociální demokracie spolupráci odmítají. „PSD není ochotna uzavřít koalici s krajně pravicovou stranou, jako je Chega, to je velmi zřejmé,“ řekl minulý týden zahraničním zpravodajům poslanec Ricardo Baptista Leite, lídr kandidátky sociálních demokratů v Lisabonu.

Způsob převodu hlasů na zákonodárce je v Portugalsku značně komplikovaný. Místní politologové se domnívají, že vítěz bude potřebovat alespoň 41 procent hlasů, aby si zajistil většinu v jednokomorovém parlamentu.

Reklama

Související témata:

Doporučované