Hlavní obsah

Neilu Youngovi vadí fake news na Spotify. Chce stáhnout svou hudbu

Foto: Profimedia.cz

Neil Young na festivalu Farm Aid ve Wisconsinu v září 2019.

Reklama

Hudebník Neil Young požaduje po společnosti Spotify, aby odstranila jeho hudbu ze své platformy. Důvodem je podle něj šíření dezinformací o vakcínách, které má na streamovací platformě na svědomí autor podcastů Joe Rogan.

Článek

„Mohou mít Rogana, nebo Younga. Ne oba,“ napsal v otevřeném dopise, který se na čas objevil na jeho webu, hudebník Neil Young. Zveřejněn byl v pondělí večer, otevřený dopis byl ale z webu Neil Young Archivese následně stažen, informuje stanice BBC.

Young v dopise zmínil distribuční partnerství mezi streamovací službou a Joem Roganem, americkým hercem, moderátorem, stand-up komikem a v poslední době především tvůrcem úspěšného podcastu The Joe Rogan Experience. Právě jeho nejpopulárnější produkt ale legendární kanadský písničkář viní z šíření nepravdivých informací o covidu-19 a vakcínách proti této nemoci.

Podle serveru Variety byl dopis primárně adresovaný manažerům společnosti LookoutManagement a také vedení distribuční společnosti Warner Bros. „Prosím, okamžitě informujte Spotify, že stahuji veškerou svou hudbu ze Spotify hned, jak to bude možné,“ cituje Variety dopis.

„Dělám to, protože Spotify šíří nepravdivé informace o vakcínách, což potenciálně může způsobit smrt těch, kteří jim věří,“ uvedl hudebník. Obě oslovené společnosti pak vyzval k okamžitému jednání, v době vydání tohoto článku je ale Youngovo dílo na streamovací službě stále přístupné.

„S odhadovaným počtem jedenácti milionů posluchačů na epizodu je JRE (The Joe Rogan Experience), který je výhradně na Spotify, nejposlouchanějším světovým podcastem a má obrovský vliv,“ uvedl dále Young. „Společnost Spotify nese odpovědnost za snahu snížit šíření dezinformací na své platformě, ačkoli v současné době nemá žádné zásady týkající se dezinformací,“ dodal Young.

Kanadský písničkář ale není první, kdo vyjádřil obavy ohledně obsahu Roganova podcastu. V prosinci minulého roku podepsalo na 270 lékařů, vědců a zdravotnických pracovníků otevřený dopis požadující po společnosti Spotify zavedení pravidel, která určí, jak bude společnost nakládat s dezinformacemi na své platformě.

Jedním z dílů podcastu, který je zmíněný v dopise, je rozhovor s virologem Robertem Malonem, jenž se podílel na raném výzkumu technologie mRNA, kterou využívají některé z vakcín proti covidu-19.

V rozhovoru podle BBC zazní hned několik konspiračních teorií, včetně té, že nemocnice jsou finančně motivované, aby vykazovaly co nejvíce úmrtí způsobených covidem-19, nebo že jsou vakcíny rizikové pro lidi, kteří už covid prodělali. Malone také uvedl, že světoví lídři obrazně řečeno hypnotizovali veřejnost, aby se nechala očkovat, čímž podle něj vznikla paralela mezi pandemií a vzestupem nacistů v Německu ve 30. letech minulého století.

Rogan ještě před vydáním této epizody opakovaně zdůrazňoval, že „není antivaxer“. „Věřím, že jsou (vakcíny) bezpečné a vyzývám mnoho lidí, aby se nechali očkovat,“ řekl moderátor. Stál si ale za svým tvrzením, že mladí lidé vakcínu „nepotřebují“.

Autor podcastu také dodal, že by ho neměl nikdo považovat za zdroj vědeckých doporučení. „Nejsem lékař. Nejsem respektovaným zdrojem informací, a to ani sám pro sebe,“ řekl Rogan minulý rok.

Jenže Roganovo publikum v některých případech názory, které zazní v podcastu, za vědecká fakta považuje. „Přátelé a rodiny mých kolegů jim to posílali jako důkaz, že vakcíny jsou nebezpečné a že by se neměli nechat očkovat,“ cituje stanice NPR epidemioložku Katrine Wallaceovou z University of Illinois. „Vytváří to pocit falešné rovnováhy, jako by vědecké důkazy měly dvě strany, i když tomu tak ve skutečnosti není,“ dodala Wallaceová.

„Jsme v globální zdravotnické nouzi a streamovací platformy, jako je Spotify, které poskytují obsah veřejnosti, mají mít zodpovědnost za to, že nepřidají další problémy,“ řekla Wallaceová. Spotify oficiálně nezveřejňuje, kolik lidí podcast poslouchá, JRE se ale za poslední dva roky umístil mezi celosvětově nejoblíbenějšími podcasty na této platformě.

A pro Spotify má značnou hodnotu. V roce 2020 podepsal Rogan licenční smlouvu se Spotify v hodnotě 100 milionů dolarů (2,17 miliardy korun), čímž společnost získala exkluzivní distribuční práva na jeho podcast.

Společnost Spotify uvedla, že od začátku pandemie stáhla ze své platformy okolo dvaceti tisíc epizod podcastů za porušení svých pravidel, uvádí server Fortune. Na streamovací službě už tak posluchači například nenajdou Roganův rozhovor s konspiračním teoretikem Alexem Jonesem, rozhovor s Malonem je ale stále k dispozici.

Minulý rok generální ředitel Spotify Daniel Ek řekl serveru Axios, že společnost nepřebírá odpovědnost za to, co například Rogan nebo jeho hosté říkají. Tvůrce podcastu přirovnal k „opravdu dobře placeným rapperům“ na Spotify. „Ani jim nediktujeme, co mají obsahovat jejich písně,“ dodal Ek.

Podle odborníků na dezinformace jsou ale podcasty opomíjenou platformou, kde se různé druhy fake news šíří. „Kdekoli máte uživatele, kteří vytvářejí obsah, budete mít stejné problémy s moderováním obsahu a stejné kontroverze, jako v jakémkoli jiném prostoru,“ řekla NPR výzkumná pracovnice z Knight First Annex Institute na Kolumbijské univerzitě Evelyn Doueková.

Podle Doukeové je rozpoznávání dezinformací v podcastech obtížnější, než je tomu u sociálních sítí. Jde totiž o poměrně roztříštěné médium, protože jednotlivé pořady se objevují na mnoha různých platformách.

Navíc zvuk je podle odborníků velmi mocným nástrojem pro šíření dezinformací. „Podcaster je v podstatě ve vašem uchu,“ řekla NPR datová analytička z Brookings Institution Valerie Wirtschafterová. „V tomto ohledu je to opravdu jedinečný vztah, kdy se autor podcastu těší značné úrovni autority a důvěryhodnosti u svých posluchačů,“ dodala Wirtschafterová.

Značně se také liší to, jak podcastové platformy přistupují k moderování svého obsahu. „Spotify má jedny z nejmírnějších podmínek k zajištění ochrany uživatelů a široké veřejnosti před nenávistným a násilným obsahem. Joe Rogan ve svém podcastu například opakovaně očerňoval trans mládež a nikdy nečelil žádným následkům,“ vysvětlil v rozhovoru pro server The Verge analytik ze společnosti Media Matters Alex Paterson.

„Viděli jsme, že YouTube podnikl určité kroky k odstranění obsahu, který je tomuto velmi podobný, navíc má pravidla namířená proti propagaci dezinformací o covidu-19,“ dodal Paterson, který po dobu jednoho roku analyzoval Roganův podcast.

Ve Spojených státech se ale o šíření dezinformací v podcastech nemluví jen v souvislosti s pandemií covidu-19. Podle výzkumu americké Brookings Institution „nejpopulárnější politické podcasty ve Spojených státech hrály kritickou roli v šíření falešných narativů týkajících se voleb před útokem na Kapitol 6. ledna 2021“.

Autoři studie konkrétně zkoumali seznam „Top 100“ podcastů za listopad 2021 ve službě Apple Podcasts, nejpoužívanější podcastové aplikaci v USA. Výzkumníci poté stáhli epizody 20 z 23 podcastů z Top 100, které odpovídaly kategorii politické komentáře.

Mezi 20. srpnem 2020, kdy tehdejší kandidát Joe Biden přijal demokratickou nominaci, a útokem na Kapitol 6. ledna 2021, více než 25 procent všech epizod v datovém souboru (konkrétně 393 z 1 490) obsahovalo zavádějící informace ohledně průběhu voleb.

Jejich poměr logicky výrazně vzrostl po volbách, kdy více než 50 procent epizod těchto podcastů (344 z 666) v období od 3. listopadu do 6. ledna obsahovalo nepodložená tvrzení o volebním podvodu.

Reklama

Související témata:

Doporučované