Hlavní obsah

I v odpadech covidu ubylo. Rozhodne ale příští týden

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Takhle probíhá odběr vzorku ze zařízení umístěného v kanalizaci.

Reklama

Klesající čísla pozitivně testovaných na covid mohou mást. Chodí se totiž testovat čím dál méně lidí. I data z odpadních vod ale poprvé ukázala pokles. Teprve příští týden však ukáže, jestli nešlo jen o výkyv.

Článek

Celý tento týden mírně klesal počet lidí, kteří byli pozitivně testováni na covid. V pátek laboratoře zaznamenali 2407 nově nakažených. Minulý týden to bylo 2793. Podobně Ministerstvo zdravotnictví evidovalo pokles i během všech ostatních všedních dnů. To ale ještě neznamená, že je Česko za vrcholem letní vlny. Nakažených bylo totiž podle odborníků od června několikanásobně více, než ukazovaly statistiky.

Lze to ilustrovat i na aktuálních datech. Počty nakažených sice klesaly, procento pozitivních testů ale zůstávalo stejné nebo se dokonce mírně zvýšilo. Tento pátek se tak nákaza covidem prokázala u 36 procent pacientů, které na odběr poslali lékaři. Minulý týden to přitom bylo o dvě procenta méně.

O tom, jestli je reálně v české společnosti méně nakažených, tak mohou daleko věrohodněji vypovědět data z odpadních vod. Vědci z Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka sledují pravidelně každý týden, kolik virové RNA se v kanalizaci nachází. Nelze tak přesně stanovit, kolik pozitivních v populaci je, ale je možné sledovat, zda nakažených přibývá nebo naopak.

Poslední data z konce července tak při vyhodnocení v tomto týdnu ukázala, že na dvou místech došlo k poklesu v odebraných vzorcích – konkrétně na čističkách odpadních vod v Brně a Břeclavi.

Foto: Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka

Data z odběru odpadních vod v Brně.

„V průběhu června a července docházelo k postupnému zvyšování množství virové RNA v odpadní vodě. Poslední údaj z 26. července ukázal na ČOV Brno a Břeclav opět pokles. Další údaje ukáží, zda se jedná o standardní výkyv nebo o snižující se tendenci,“ hodnotí současný vývoj vedoucí Oddělení mikrobiologie vody a hydrobiologie VÚV T. G. Masaryka Hana Zvěřinová Mlejnková.

V průběhu jarní vlny totiž data z odpadních vod také ukazovala výkyvy. Vzorky z dalších týdnů ale následně doložily, že covid se dále ve společnosti masivně šíří. Odborníci jsou tak při hodnocení jednoho nadějnějšího měření opatrní.

Foto: Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka

Data z odběru odpadních vod v Břeclavi.

S letním šířením covidu se ale budou navíc další týdny potýkat lékaři v nemocnicích. Aktuálně je hospitalizováno 1109 pacientů. Tolik jich neleželo v nemocnicích v tuto dobu loni ani předloni. Vždy šlo o pouhé desítky lidí. Předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek proto doporučuje, aby se lidé s oslabenou imunitou nebo starší 60 let nechali očkovat čtvrtou dávkou.

„Zatím jsou publikována a ověřena data o tom, že protekce určitě trvá dva měsíce. Pravděpodobně bude trvat i déle, ale ta data ještě nemáme. Ukazuje se, že ochrana po čtvrté dávce bude kratší než po třetí, ale je to maximum, co ti lidé pro sebe nyní mohou udělat: nechat si dát čtvrtou dávku a potom počkat na data z delšího horizontu. Mezitím se třeba objeví i upravená verze vakcíny a bude další strategie. Ale v tuhle chvíli bohužel nemáme k dispozici nic jiného,“ vysvětlil odborník pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované