Hlavní obsah

Koronavirus jako „suvenýr“ si přivezlo už 16 Čechů

Foto: vlada.cz

Ministr Adam Vojtěch míní, že se turisté často nakazí mezi sebou na baru či tanečním parketu v letoviscích.

Reklama

Turisté si předávají nákazu mezi sebou, míní ministr zdravotnictví Vojtěch.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví za červenec eviduje už 16 případů, kdy si čeští cestovatelé přivezli nákazu novým typem koronaviru ze zahraničí. Například ze Slovenska, Chorvatska, Švédska nebo Španělska. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha ale nemoc nemuseli chytit od místních.

„Je potřeba si uvědomit, že Češi se v zemi nemuseli nakazit, protože je riziková z hlediska epidemiologické situace, ale proto, že tam jezdí i turisté z jiných států,“ uvedl Vojtěch v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

Neboli přeloženo: turisté si jej předávají mezi sebou. Podle něj, ačkoliv zatím jde o velmi malý počet lidí, kteří si přivezli koronavirus z cest, je třeba být na dovolené obezřetný.

Jeho slova o importu nákazy do dovolenkových destinací pak potvrdil i velvyslanec v Řecku Jakub Karfík. „Podíl importu je poměrně vysoký. Na začátku července představoval zhruba jednu třetinu, čísla posledních dní už překračují dvě třetiny. Takže většina detekovaných a diagnostikovaných případů prostřednictvím testů je u turistů nebo u lidí, kteří přijíždějí ze zahraničí třeba za prací,“ citoval jej server.

Řecko proto také zpřísnilo kontroly na pozemních hranicích. V sousedním Bulharsku totiž rostou čísla nakažených rychleji než v počátku pandemie.

Reklama

Související témata:

Doporučované