Hlavní obsah

Covid-19 je bezpečnostní riziko. Musíme zapojit domácí firmy, říkají generálové

Foto: WikipediaCommons / Chairman of the Joint Chiefs of Staff

Pandemie takové rozsahu se může stát velmi závažným bezpečnostním rizikem, říká generál Petr Pavel.

Reklama

Bývalí náčelníci generálního štábu Petr Pavel a Jiří Šedivý volají po větším a koordinovanějším zapojení českých výrobců roušek, respirátorů a dalšího zdravotnického materiálu. Zůstat dlouhodobě závislí na dovozu z Číně vidí jako bezpečnostní riziko.

Článek

Postupující pandemie koronaviru vrhla Evropu a s ní i Česko do velmi složité bezpečnostní situace. Ne nadarmo z úst politiků zaznívají slova o válce s virem. V této době je ale většina států výrazně závislá na dodávkách chybějícího zdravotnického materiálu z Číny.

I bývalí vysocí armádní představitelé hovoří o dosud nepoznaném nebezpečí, které bude třeba po odeznění krize důkladně analyzovat a udělat opatření, aby k takovému fatálnímu nedostatku „munice“ na boj se zákeřným virem už nemohlo nikdy dojít.

Nelze se podle nich přitom spoléhat jen na dodávky ze zahraničí.

„Nechci dělat chytrého a tvrdit, že se tomu všemu dalo včas zabránit, že to vláda měla předpokládat. Je ale evidentní, že pandemie takového rozsahu se může stát velmi závažným bezpečnostním rizikem. A může se jistě opakovat. Bude nezbytné se důkladně podívat na naše možnosti a schopnosti, jak takovým situacím do budoucna lépe a efektivněji čelit,“ říká pro Seznam Zprávy generál Petr Pavel, někdejší náčelník generálního štábu Armády ČR a také bývalý předseda vojenského výboru NATO.

Jisté selhání krizového řízení země však už dnes generál spatřuje v tom, že nebyl okamžitě vyhlášen nouzový stav, jak už 2. března na vládě neúspěšně navrhoval ministr vnitra Jan Hamáček. Desetidenní zpoždění, kdy premiér Andrej Babiš ani nesvolal Ústřední krizový štáb, problém s nákupem zdravotnického materiálu pro lékaře a další „bojovníky“ v první linii ještě výrazně prohloubilo.

„Rychlost vyhlášení nouzového stavu hraje jistě významnou roli, umožňuje totiž flexibilnější model akvizic, bez byrokratické zátěže. Vláda může jednat mnohem přímočařeji. K tomu bohužel došlo dost pozdě,“ poznamenává také generál Pavel.

Stát to musí koordinovat

Podobně vidí současnou situaci, kdy celá země netrpělivě čeká, kdy a zda vůbec dorazí letadla z Číny s nákladem ochranných pomůcek, i někdejší náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

„Jakákoliv jednostranná závislost je vždycky špatná. Vidím v tom velké selhání státu, že tuto situaci dopustil. Do budoucna je třeba se daleko více opřít o domácí výrobu ochranných zdravotnických pomůcek, kterých se teď tak žalostně nedostává,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

I dnes se Šedivý diví, že se stát nesnaží více podchytit aktivitu domácích firem, které se do výroby roušek, respirátorů a dalšího materiálu z vlastní iniciativy zapojily.

„Všichni například říkají, jak jsme vynikající v oblasti výroby nanomateriálů, kolik máme výrobců, kteří jsou schopni to vyrábět, ale nevidím zde stále žádnou koordinaci na úrovni státu. Řeší se to jen na místní či krajské úrovni. Viděl bych, že je to úkol hlavně pro Správu státních hmotných rezerv. Teď by bylo třeba provést urychleně průzkum trhu, kdo je co schopen dělat. Dát nějaké normy a standardy výroby, jak má co vypadat, vybrat ty nejlepší dodavatele. A začít koordinovat výrobu za regulované ceny třeba souběžně v 50 provozech roušek a respirátorů,“ vidí Šedivý, jak by taková domácí „válečná“ výroba měla vypadat. Potenciál domácího průmyslu vidí stále jako málo využitý.

I generál Pavel spatřuje stále velké rezervy v zapojení českých firem. „Z těch informací, které mám, je zřejmé, že tu máme firmy, které jsou schopny výrobu výrazně zvýšit, tak abychom byli schopni pokrýt naše potřeby. Je tedy třeba toho využít, “ naléhá.

Zaplatíme větší shovívavostí

Pro nejbližší období se ale Česko bez masivní pomoci z Číny asi neobejde. Zásoby ochranných pomůcek se v řadě zdravotnických zařízení rychle blíží nule. Podobné problémy řeší řada jiných zemí, což se projevuje v boji o čínské zboží i čínskou shovívavost.

Veškerá bývalá kritika na adresu komunistického režimu jde teď stranou. Premiér Babiš i vicepremiér Hamáček teď třeba velmi uctivě mluví o čínském velvyslanci v Praze, ač ústavní špičky ještě nedávno hovořily o nutnosti jeho výměny.

Generál Petr Pavel si myslí, že se aktuální situace odrazí v mezinárodních vztazích. A to se netýká jen České republiky. „Bude to teď v tom duchu, že přece nebudeme kritizovat někoho, kdo nás právě vytáhl z bryndy. A Čína by jistě byla hloupá, kdyby tu situaci nevyužila ve svůj prospěch,“ soudí někdejší druhý muž Severoatlantické aliance.

Myslí si, že krizová situace ve výsledku dobře poslouží čínské propagandě. „Čína obvykle věnuje velkou pozornost těm takzvaným měkkým nástrojům a toto jí nabízí úžasnou příležitost ukázat se jako země přívětivá vůči světu. Samozřejmě za to bude vyžadovat i jistou vstřícnost a shovívavost při posuzování vlastní politiky,“ předpokládá další vývoj.

Stále si ale Petr Pavel nemyslí, že by toto všechno mělo zákonitě vést i k celkové změně bezpečnostní orientace západních států.

Reklama

Související témata:

Doporučované