Hlavní obsah

Kvůli rekordní vlně covidu New York omezuje metro, Apple zavírá obchody

Foto: pisaphotography, Shutterstock.com

Vstup do stanice metra na Times Square v New Yorku.

Reklama

New York hlásí rekordní počty nakažených od počátku pandemie. Místní metro omezuje počty jízd, protože mu kvůli nemoci chybí zaměstnanci.

Článek

Metro v New Yorku omezí kvůli vysokému počtu nakažených mezi zaměstnanci počet svých jízd. Informovala o tom v pondělí stanice CNN. Kvůli vysokému počtu nakažených společnost Apple v pondělí oznámila, že uzavírá všech svých sedm obchodů v New Yorku. V pátek stát New York zaznamenal svůj nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie. Koronavirová nákaza se za jeden den prokázala u bezmála 50.000 lidí.

Snížení počtu jízd newyorského metra potrvá nejméně do čtvrtka. „Nárůst počtu nakažených mezi našimi zaměstnanci kopíruje dění v celkové populaci,“ uvedl šéf provozovatele metra Metropolitan Transportation Authority (MTA) Janno Lieber. Podle společnosti nejméně 80 procent zaměstnanců má dokončené očkování a zbylí pracovníci se pravidelně testují.

Personální situaci by mělo zlepšit opatření, které v pátek schválila guvernérka státu New York Kathy Hochulová. Podle nových pravidel budou smět zaměstnanci v klíčových sektorech opustit karanténu a vrátit se do práce už pátý den po pozitivním testu na koronavirus.

MTA se však s nedostatkem řidičů a pracovníků potýká již delší dobu. Na konci listopadu deník The New York Times upozornil, že se MTA snaží přesvědčit své bývalé zaměstnance, kteří odešli do důchodu, aby se dočasně vrátili do práce. Za tři měsíce práce jim MTA nabízela plat 35 tisíc dolarů (zhruba 770 tisíc korun).

Newyorská hromadná doprava během pandemie několikrát omezila svůj provoz. Počet jízd se ale vrátil na úroveň před pandemií od letošního května. Počet pasažérů ale stále velice zaostává za počty před pandemií.

Na vysoké počty nakažených v New Yorku reagovala například i společnost Apple, která se rozhodla uzavřít všech sedm svých obchodů ve městě. Společnost uvedla, že již dříve uzavřela tři své obchody v USA a Kanadě v oblastech, kde se prudce zvýšil výskyt koronavirové infekce.

Reklama

Doporučované