Hlavní obsah

V USA se zavírají první školy. Počet dětí s covidem roste

Foto: Profimedia.cz

Testování uprostřed New York City probíhá i na známém Times Square.

Reklama

Počty dětí nakažených omikronem ve Spojených státech stoupají. Úřady už v některých silněji zasažených oblastech znovu zavedly distanční výuku. Někteří odborníci ale tvrdí, že zavírat školy není potřeba.

Článek

Maryland: Veřejné školy v okrese Prince George, jednom z největších v USA, přesunuly více než 136 tisíc žáků a studentů na distanční výuku.

New York: Na předměstí Mount Vernon se budou tamní děti a dospívající učit na dálku nejméně do 18. ledna.

New Jersey: Ve městě Paterson veřejné školy odstartují v novém roce vyučování distančně. On-line výuka potrvá dva týdny.

Nejde o ojedinělé případy – do školních lavic se ve Spojených státech po vánočních prázdninách nevrátí žáci a studenti asi tří stovek škol. Počet případů omikronu ve Spojených státech totiž strmě roste. Za poslední tři týdny se ve státě New York počet dětí hospitalizovaných s covidem-19 zčtyřnásobil, píše britský list The Guardian.

„V New Yorku bohužel dochází k nárůstu dětských hospitalizací, zejména mezi nenaočkovanými, míra vakcinace mezi pěti až jedenáctiletými ovšem zůstává stejná,“ napsala na twitter kalifornská epidemioložka Erica Panová a vyzvala americké rodiče k tomu, aby své děti nechali očkovat. V tomto věkovém rozmezí je v New Yorku očkovaných přibližně 16 procent dětí.

Taková situace pak vede k uzavírce vzdělávacích zařízení. „Velice jsem se zdráhal zavřít školy, ale vzhledem k současnému vývoji koronavirové nákazy by bylo riskantní tak neučinit,“ uvedl šéf sektoru školství na předměstí Mount Vernon v NY Kenneth Hamilton podle Guardianu.

Podobně jednala i Eileen Shaferová, která zastupuje školy v Patersonu v New Jersey. „Na severovýchodě státu došlo k nárůstu případů a očekáváme, že tento trend bude pokračovat i přes prázdniny,“ vysvětlila.

„Omikron si najde ty nejzranitelnější“

Zavírat dočasně školy ale není podle některých odborníků potřeba. Ashish Jha, děkan Fakulty veřejného zdraví na Brownově univerzitě, se nechal slyšet v neděli v ranní talkshow Fox News Sunday: „Víme, jak školy udržet otevřené, víme, jak je udržet v bezpečí. Tohle (jejich zavírání) by vůbec nemělo být na stole. Jsem zklamaný z toho, co se děje.“

Jha zdůraznil, jak důležitá je přítomnost dětí ve škole nejen pro jejich vzdělávání, ale i duševní zdraví. „Máme všechny možné nástroje, kterými se můžeme vyhnout zavírání škol, moc tedy nechápu, proč k tomu školské obvody přistupují,“ řekl pro televizní stanici Fox News.

Newyorská komisařka pro zdraví Mary Bassettová nicméně podle The Guardian apelovala na Američany s tím, že rizika, která covid-19 nyní pro děti představuje, jsou skutečná.

„Upozorňujeme všechny Newyorčany na nynější strmý nárůst dětí nakažených covidem-19, aby mohli pediatři, rodiče i opatrovníci rychle konat a ochránit ty nejmladší,“ varovala.

I její protějšek z Kalifornie, lékař Tomás Aragón, vidí v současném vývoji riziko: „Proč? Omikron je tak nakažlivý, že si najde neočkované a ty, kteří nemají imunitu. Ty, kteří jsou v případě hospitalizací i úmrtí (na covid-19) nejnáchylnější.“

Reklama

Doporučované