Hlavní obsah

Lockdown pro očkované v Rakousku skončí příští týden. Otevřou i hotely

Foto: Profimedia.cz

Rakouský kancléř Karl Nehammer při pondělním jmenování.

Reklama

Očkované Rakušany čeká už jenom necelý týden lockdownu. Potvrdil to nově jmenovaný rakouský kancléř Karl Nehammer na své první tiskové konferenci v úřadu. Podrobnosti zatím nejsou jasné.

Článek

Od 13. prosince, tedy podle plánu, se v Rakousku kromě obchodů otevřou také gastronomie a hotely. Otázkou zůstává, za jakých to bude podmínek, podotýká rakouský deník Die Presse. Pohyb neočkovaných by měl zůstat dál omezený.

Kancléř vyzdvihl, že epidemická situace má momentálně zlepšující se tendenci, podle něj je to teď potřeba proměnit v trend. Znovu proto apeloval na očkování a zavedení povinné vakcinace, která je v plánu od února, označil to za „bohužel nezbytné“.

Počet nově zaznamenaných případů koronaviru každý den minulého týdne ve srovnání s předchozím týdnem klesal. Například v neděli Rakousko evidovalo 4 461 nákaz, v o něco větším Česku to bylo 6 331. Klesá i denní počet zemřelých.

Nehammer už o podmínkách rozvolnění mluvil s experty a do rozhovorů chce zapojit i opozici. Na jednání s lidoveckým kancléřem už jsou připraveny šéfky sociálních demokratů (SPÖ) a liberálů (NEOS) Pamela Rendiová-Wagnerová a Beate Meinlová-Reisingerová i starosta Vídně Michael Ludwig (SPÖ). Klíčové jednání o opatřeních čeká politiky ve středu.

Hejtmani jednotlivých spolkových zemí budou smět dál lokálně zavádět přísnější opatření, ale centrální vláda jim k tomu podle Nehammera určí „rámcové podmínky“.

Hejtmani měli v posledních dnech rozdílné požadavky. Zatímco ten tyrolský Günther Platter (ÖVP) volal po otevření všech podniků, jeho kolega ze Štýrska Hermann Schützenhöfer (ÖVP) žádal obezřetnější postup. Někteří z nich poukazovali na stále vysokou zaplněnost rakouských nemocnic.

Lockdown platí v alpské republice od 22. listopadu. Lidé smějí opouštět domov jen v nutných případech, zavřely restaurace i většina obchodů a zavřely se také hranice pro turisty. Omezená je i otevírací doba obchodů se zbožím denní potřeby – zavírat musí v 19 hodin.

Podle společnosti Invenium, která sleduje údaje o mobilitě, současný rakouský lockdown neomezil pohyb lidí do té míry jako uzávěry loni na jaře a na podzim. Zatímco při minulých lockdownech klesla mobilita lidí o 25 procent, tentokrát je to jen o 18 procent.

Reklama

Doporučované