Hlavní obsah

Norsko ruší většinu pandemických opatření, Izrael covid pasy

Foto: Profimedia.cz

Norské bary a restaurace budou opět moci podávat alkohol i po jedenácté hodin večerní (bar v norském Tromsø).

Reklama

Norsko s okamžitou platností ruší většinu dosud platných protipandemických opatření. Lidé už nemusí povinně pracovat z domova, ruší se také limit deseti osob pro návštěvy v domácnostech.

Článek

„Přestože se mnoho lidí nakazí, stále méně jich končí v nemocnicích. Všechny nás dobře chrání očkování. Právě díky tomu můžeme uvolnit mnohá omezení navzdory rychlému růstu počtu nakažených,“ uvedl norský premiér Jonas Gahr Störe.

Vláda přesto lidem doporučila, aby nadále dodržovali odstupy, a varovala, že opatření se mohou kdykoliv vrátit.

Bary a restaurace budou opět moci podávat alkohol i po jedenácté hodin večerní. V místech, kde je větší koncentrace lidí, by podle premiéra veřejnost měla nadále nosit roušky a dodržovat nejméně metrové rozestupy. Toto doporučení podle agentury Reuters ovlivní chod nočních klubů a dalších zábavních podniků.

Úterní norské oznámení navazuje na podobná rozhodnutí Dánska a dalších evropských zemí včetně Británie, Irska a Nizozemska. Ty v posledních týdnech zmírnily nebo zrušily omezení ve snaze obnovit normální chod společnosti.

Izrael částečně ruší covid pasy

Změny v pandemických opatřeních dnes učinila i izraelská vláda. Zrušila takzvané zelené covidové pasy jako podmínku vstupu na místa, kde se schází více lidí. V hotelích, zábavních podnicích, restauracích a tělocvičnách nebo kinech se nebudou od návštěvníků požadovat od neděle. Zůstanou v platnosti pro rizikové akce jako svatby nebo večírky.

Vědci z Hebrejské univerzity oznámili, že Izrael má vrchol nákazy variantou omikron za sebou. V pondělí v zemi přibylo přes 67 000 nových nákaz, což je téměř o sedm tisíc méně než předchozí den. Reprodukční číslo je 0,92 a v nemocnicích je ve vážném stavu 1084 pacientů, což je o 21 procent více než minulý týden. Mezi hospitalizovanými je 520 plně očkovaných a 427 bez jakékoli vakcíny.

Tam, kde zůstane povinnost takzvaných covidových pasů, budou nositelé muset mít nejméně dvě dávky vakcíny v minulých čtyřech měsících nebo prodělaný covid-19 ve stejnou dobu. Pro ty, kteří byli očkováni třetí nebo čtvrtou dávkou, žádný časový limit platit nebude.

Ministři rovněž rozhodli, že od 8. února budou moci vycestovat ze země všichni občané, včetně neočkovaných, a nebudou muset podstoupit žádný test. Musí si ale zjistit, zda test nebude požadovat země, do níž zamíří.

Reklama

Související témata:

Doporučované