Hlavní obsah

Vládní poslanci dostali falešné SMS o nástupu do karantény

Foto: Profimedia.cz

Na autory falešných SMS podá Ministerstvo zdravotnictví trestní oznámení.

Reklama

Poslancům vládních stran dnes začaly chodit SMS s varováním, že mají nastoupit do pětidenní karantény. Zfalšované zprávy jim nejspíš posílají odpůrci pandemického zákona, který budou politici v úterý projednávat.

Článek

Nejspíš odpůrci novely pandemického zákona se snaží ovlivnit projednání novely, ke kterému má dojít v úterý 1. února na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny.

Části poslanců ODS a TOP 09 začali posílat SMS, které se „tváří“ jako od hygieny. Ve zprávách dotyčným píšou, že mají zůstat do středy 2. února v karanténě.

„Pro Eva D.: Dne 28. 1. jste byl/a v rizikovém kontaktu s případem onemocnění covid-19… Musíte dodržovat pravidla KARANTÉNY,“ stojí v části SMS, která přišla z neznámého čísla poslankyni ODS Evě Decroix.

SMS mají Seznam Zprávy k dispozici. Celé vyznění zprávy působí, jako by ji odeslali hygienici. Jsou v ní uvedeny i kódy a PIN, které má adresátka použít při sebetrasování.

„Když jsem dnes odpoledne obdržela SMS o tom, že jsem byla v kontaktu s pozitivní osobou, nejdřív jsem se vylekala. Karanténa by naši práci ohrozila, současně ale vím, že jsem se dnes nesetkala s někým, kdo by mi v průběhu dne sdělil, že byl testován jako covid pozitivní. Ve stejném okamžiku mi psali kolegové z klubu, že jim přišla stejná SMS zpráva,“ popsala poslankyně.

Z klubu ODS zpráva přišla zhruba 10 jejím kolegům, včetně jednoho, který je už týden doma nemocný. „To mě zarazilo,“ řekla Seznam Zprávám. Podle mluvčí ODS Adély Valentové podobná zpráva dorazila i několika dalším členům koaličního partnera TOP 09.

Poslankyně proto hned poslala e-mail na Ministerstvo zdravotnictví a požádala o prověření. To jí potvrdilo, že se jedná o podvrh a dané číslo rezort k této komunikaci nepoužívá.

Seznam Zprávy se pokoušely na telefon, ze kterého SMS poslancům odešly, zavolat. Operátor hlásil, že volaný účastník je dočasně nedostupný.

Foto: Eva Decroix

Falešná SMS zaslaná poslankyni ODS.

Že se jedná o podvrh, potvrdil redakci i mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. „SMS, které přišly poslancům, nejsou pravé. Považujeme to za útok odpůrců pandemického zákona na jeho projednání,“ uvedl Jakob. Přesné znění SMS, které hygieny posílají, je podle něj možné ověřit na informačním webu ministerstva.

Resort podvržené zprávy dále prověřuje a proti jejich autorovi podle mluvčího zváží právní kroky. „Podáme trestní oznámení,“ potvrdil Jakob.

„Právě proto, aby k podobným útokům nemohlo docházet ani v budoucnu, pracujeme s kolegy na úpravě předloženého pandemického zákona tak, aby zaslaná SMS obsahovala unikátní kód, díky kterému bude možné na stránkách krajské hygienické stanice ověřit, že zprávu opravdu zaslala krajská hygienická stanice. Tato úprava bude vložena do zákona pozměňovacím návrhem během projednávání pandemického zákona,“ dodala Decroix.

Novelu pandemického zákona měli poslanci projednat na úterním zasedání. Kvůli vetu ze strany SPD se však projednání odložilo. Sejdou se kvůli němu v úterý 1. února na mimořádné schůzi.

Novela vyvolala protesty odpůrců z různých sdružení a iniciativ. Ti skoro celé úterý hlasitě protestovali před Poslaneckou sněmovnou.

Reklama

Doporučované