Hlavní obsah

Úřady budou moct ignorovat ústavní práva, kritizují odpůrci pandemický zákon

Foto: ČTK

Jako samozvaní „obránci svobody“ přišli lidé v úterý ke Sněmovně a pak se ještě vydali ke Strakově akademii.

Reklama

Jedni říkají, že novela pandemického zákona je dalším omezením občanské svobody. Předkladatelé však míní, že kritici jsou obětí nedorozumění.

Článek

Proti nové verzi pandemického zákona se v úterý demonstrovalo na Malostranském náměstí v Praze.

Ve Sněmovně se proti ní postavili poslanci SPD a jejich veto odložilo projednání novely o týden.

Zároveň poslancům poslali výzvu právníci ze skupiny Pro Libertate, za které nejčastěji mluví advokát Tomáš Nielsen. Pandemický zákon označili za „zcela nepřijatelný pokus o další omezení práv a svobod občanů“, které zaručuje Ústava.

Mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob však míní, že v tom musí být nedorozumění.

Pandemický zákon původně schválil minulý parlament loni v únoru a mluvčí ze zdravotnictví dnešní kritiky upozornil, že podle prosincového verdiktu Ústavního soudu byl „v naprosté většině svých paragrafů v souladu s ústavním pořádkem České republiky“. Novela podle mluvčího „nepředstavuje změny takového rázu, které by tento soulad zpochybňovaly“.

Právě to si však Tomáš Nielsen a jeho kolegové nemyslí. Ve výzvě k zákonodárcům uvedli, že novela dává státním úřadům nové nástroje, aby mohly ústavní práva ignorovat.

Hygienici sice podle ní nemohou zakázat provoz obchodů, restaurací a služeb, mohou jim však – jak uvádějí zmínění právníci – „v extrémních případech omezit provozní dobu tak, že by bylo povoleno danou službu provozovat každou pátou neděli mezi 13:00 a 13:30“.

Podnik pak podle Nielsena a spol. nenajde ochranu u soudů, protože hygienici budou postupovat přesně podle zákona.

Novinkou v pandemickém zákoně je také zavedení tzv. příkazu, kterým může hygiena „fyzickým osobám“ nařídit po dobu tří dnů izolaci bez uvedení důvodu, dokud neprověří, jestli dotyčný není přenašečem viru. Podle advokáta Nielsena a jeho společníků jde o „jakýsi předem nepojmenovaný úkon, například doručení SMS zprávy, který omezí člověka na jeho právech, a to dokonce nikoliv na základě zákona, ale na základě mimořádného opatření“.

Na rozdíl od staré verze pandemického zákona umožňuje nová varianta zavřít základní školy. Přitom, stěžují si právníci, „základní vzdělávání, které je základem gramotnosti naší civilizace, smí být omezeno pouze v případech, kdy nelze sledovaného cíle dosáhnout jinak“.

Z jejich pohledu by na boj s pandemií covidu stačily „epidemické“ odstavce zákona o ochraně veřejného zdraví. Proto říkají, že je rozumné počkat do 28. února, kdy přestane platit stará verze pandemického zákona, a nezavádět další normu. „Pandemický zákon by se neměl stát součástí našich běžných životů,“ shrnuje spolek Pro Libertate.

Ještě radikálněji to formuloval šéf hnutí SPD Tomio Okamura, podle kterého je pandemický zákon jen jinak pojmenovaným nouzovým stavem. „Pakliže má být nouzový stav, ať si vláda vyhlásí nouzový stav,“ nechal se slyšet.

Ministerstvo zdravotnictví takové výtky výslovně odmítá.

V oficiálním stanovisku vysvětluje, že zákon o ochraně veřejného zdraví nepostihuje situaci, do které se společnost dostala během pandemie covidu.

Například provoz obchodů jde podle něho regulovat jen v tom případě, „když uzavření těchto provozoven má omezit styk skupin fyzických osob podezřelých z nákazy“. Za podezřelou osobu však podle ministerstva nelze prohlásit každého, ale pouze toho, kdo vykazuje příznaky nemoci. A v případě covidu nemoc přenášejí i lidé bez příznaků.

Příkazy k izolaci by pak podle ministerstva mohly být nezbytné v krizové situaci, kdy je třeba poslat do karantény desetitisíce lidí během několika hodin. A vyhlášení nouzového stavu, který někteří kritici pandemického zákona zmiňují, umožňuje potlačit základní práva mnohem radikálnějším způsobem, například plošnými uzávěrami podniků i zákazy vycházení.

Právníci ze skupiny kolem Tomáše Nielsena odmítají, aby se obhájci nového pandemického zákona odvolávali na verdikt Ústavního soudu k jeho staré verzi. Soudci podle nich výslovně připomněli, „že nelze předjímat, jakým způsobem bude zákonodárce řešit vývoj situace po 28. 2. 2022“, kdy starý zákon přestane platit. Podle nespokojených právníků tedy není možné prodlužovat pandemický zákon donekonečna.

To podle mluvčího Jakoba ani nikdo nezamýšlí. Připomíná, že Sněmovna může na návrh pětiny poslanců zákon kdykoli „vypnout“.

Zároveň je možné očekávat, že také nová verze bude mít jen omezenou platnost. Konkrétně poslanci zdravotního výboru doporučili, aby pandemický zákon platil do konce listopadu.

Reklama

Související témata:

Doporučované