Hlavní obsah

Koronavirus ohrožuje výrobu čaje. Pijáci darjeelingu přišli o první úrodu

Foto: Profimedia.cz

Zakrytá ústa a nos musejí mít i sběračky čaje na indických plantážích.

Reklama

Pandemie koronaviru zasáhla pěstitele čaje v době, kdy měla začít sklizeň. Lístky nejkvalitnějších světových čajů jsou nyní příliš dlouhé na to, aby se mohly trhat.

Článek

Karanténám, které mají ochránit obyvatelstvo před šířením koronaviru, se nevyhnuly ani Indie a Keňa. V ohrožení se proto ocitly světové zásoby čaje, informoval na svých stránkách deník The Financial Times.

V indických regionech Ásám a Darjeeling, kde rostou ty nejkvalitnější druhy čajů, panuje třítýdenní karanténa a pěstitelé už kvůli ní přišli o čajové „šampaňské“, jak se přezdívá první úrodě darjeelingu. Listy čajovníků jsou už totiž moc dlouhé a špatně se sbírají.

I kdyby skončila karanténa 14. dubna, do kdy ji vyhlásily indické úřady, trvalo by podle pěstitelů čaje týdny, než na keřích vyrostou nové lístky vhodné k otrhání. Očekává se ale, že vláda karanténu prodlouží.

„Ztratíme obrovské množství úrody,“ řekl deníku Prabhat Bezboruah, farmář z Ásámu a šéf Indické čajové komory. Mnozí pěstitelé budou mít podle něj vážné problémy.

V Africe, kde je nejvýznamnějším producentem čaje Keňa, zase karanténa znemožňuje přepravu z plantáží do přístavů. Karanténa v zemi trvá už 21 dní a jedním z nejvíce postižených míst je přístav Mombasa, jedno z klíčových světových překladišť čaje. Výrobu čaje na čas zastavila pandemie i na Srí Lance, tam se ji ale opět podařilo obnovit.

Foto: Profimedia.cz

Sběračky čaje v indickém státě Ásam

V Británii se lidé zásobili

Indická vláda sice oznámila, že výrobu čaje považuje za jeden z klíčových oborů a nehodlá ho omezovat příliš dlouho, lokální úřady v Darjeelingu a Ásámu ale odmítají zaručit, že čajové plantáže zůstanou otevřené. „První sklizeň je pryč, a pokud rychle nezasáhneme, bude pryč i druhá úroda,“ varoval Vivek Goenka, šéf společnosti Warren Tea a Indické čajové asociace. Jen v Indii odhadují letošní ztráty na 150 tisíc tun, tedy asi deset procent roční produkce.

V Ásamu se nicméně produkce v sobotu obnovila. Úřady ale podle serveru The Economic Times požádaly pěstitelské firmy, aby na plantážích zajistily dostatečné rozestupy mezi jednotlivými sběračkami lístků.

Obavy ze zásobování vedly k větším objednávkám ze strany obchodníků s čajem: „Tvrdě pracujeme, abychom zajistili dodávky čaje,“ řekl jeden z britských obchodníků. Právě čaj byl jednou z komodit, kterou si Britové pro období karantény kupovali nejvíce - oproti loňskému roku se prodej v březnu zvýšil o 55 procent.

Před krizí se přitom trh s čajem potýkal s poklesem cen. Hodnota čaje ze Srí Lanky, Keni nebo Indie poklesla kvůli nadprodukci na své 11leté minimum. Už tehdy zažívali pěstitelé těžké časy a v Indii zkrachovala jedna z největších pěstitelských firem. Po dvou těžkých letech se nyní mnozí tamní farmáři obávají, že může výpadek příjmů položit i je.

Reklama

Související témata:

Doporučované