Hlavní obsah

Omikron může přinést stádní imunitu, ale ne bez rizik, zaznělo z Izraele

Foto: Profimedia.cz

Izrael chce čelit zrychlení šíření varianty omikron očkováním, zpřísnění opatření neplánuje.

Reklama

Izraelský koordinátor boje proti covidu-19 Nachman Aš uvedl, že rychlý nárůst případů vyvolaný novou variantou omikron může národu přinést kolektivní imunitu. Její cena ale může být pro Izrael vysoká, a proto Aš vyzývá k očkování.

Článek

Nová vlna nákaz varianty omikron je podle Nachmana Aše z izraelského ministerstva zdravotnictví nevyhnutelná. Za „možný“ Nachman označil scénář, kdy by se za krátkou dobu nakazilo tolik lidí, že by Izrael dosáhl tzv. stádní neboli kolektivní imunity. To s sebou ale nese rizika, a proto Nachman chce, aby takové imunity bylo dosaženo očkováním. Informuje o tom BBC.

Izrael naposledy zaznamenal necelých sedm tisíc nově nakažených za den. Denní přírůstky se tam podle BBC za posledních 10 dní zečtyřnásobily a podle modelů odborníků se můžou do konce měsíce nakazit dva až čtyři miliony lidí v této zhruba devítimilionové zemi. Mrtvých zatím rychleji nepřibývá.

Premiér Naftali Bennett připustil, že současná politika jeho vlády nezabrání velkému nárůstu infekcí covidem-19. V neděli ale oznámil, že čtvrté dávky vakcíny proti koronaviru budou nově dostupné pro všechny nad 60 let i pro zdravotníky.

Už dřív Bennett řekl, že cílem není zamezit velkému počtu nákaz, ale velkému počtu vážných případů nemoci, píše BBC s dodatkem, že zároveň má být udržena otevřená ekonomika.

„K dosažení stádní imunity musí být hodně případů. Je to něco, co se může stát,“ nastínil podle BBC jeden z možných scénářů vývoje koronavirové situace šéf epidemického plánování Aš. „Nechceme ale, abychom té imunity dosáhli infekcemi, chceme jí dosáhnout vakcinací,“ dodal.

Dvěma dávkami byly v Izraeli očkovány asi dvě třetiny populace, a přestože se už začalo očkovat čtvrtou dávkou, tu třetí nemá ani polovina Izraelců.

Podle dalšího vládního poradce Erana Segala může brzy dojít k tomu, že Izrael ztratí přehled o tom, kolik nakažených přibývá, protože v zemi už nyní docházejí testy. Zároveň Segal tvrdí, že počet pacientů s těžkým průběhem nemoci nepřesáhne 1200, což byl dosud nejvyšší počet.

Server Haaretz k tomu nicméně dodává varování z izraelských nemocnic, které upozorňují, že nyní se na rozdíl od předešlých vln covidu-19 zároveň potýkají i s chřipkovou sezonou. „Tohle tady při třetí nebo druhé vlně nebylo. Nebyla tady žádná chřipka. Je to velmi výrazná změna,“ řekl serveru Arnon Afek, zástupce ředitele nemocnice Šeba ve městě Ramat Gan.

V neděli v izraelských nemocnicích přibylo 110 lidí s vážným průběhem covidu-19, což je o 16 více než před týdnem. Celkem 79 % z nich bylo neočkovaných.

Reklama

Související témata:

Doporučované