Hlavní obsah
Online

Loď v karanténě. Tisíce turistů čekají v Japonsku na screening

Foto: Profimedia.cz

Lékaři v Hongkongu protestem usilují o to, aby Čína zamezila šíření koronaviru.

Reklama

aktualizováno •

Pět Čechů a dva Slováci, kteří v obavách z nakažení koronavirem požádali o evakuaci z čínského Wu-chanu, přistáli krátce po půlnoci v Praze. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha se u nich neprojevují žádné příznaky nákazy. O návrat domů žádá dalších sto Čechů.

Článek

Evakuovaní Češi nejprve v neděli přiletěli do Francie spolu s lidmi z dalších třiceti zemí. Následně se dopravili do Bruselu, kam pro ně letěl český vládní speciál.

Foto: instagram.com/gokuxd123, Seznam Zprávy

Fotografie Čechů a Slováků z letiště ve Wu-chanu. (Foto: instagram.com/gokuxd123)

Češi zamířili krátce před jednou hodinou ranní do pražské Nemocnice Na Bulovce, Slováky odvezla dvojice sanitek do nemocnice v Banské Bystrici. U Čechů ani Slováků se příznaky nákazy neprojevily, to ale neplatí pro ostatní navrátivší z jiných států. „Nemusí to znamenat, že jsou nakažení koronavirem. Může to být chřipka nebo nachlazení,“ prohlásil ministr zdravotnictví. Výsledky testů u těchto lidí budou známé v podvečer.

Celkový počet obětí koronaviru se vyšplhal už na 362. Nakažených je celosvětově více než 17 300. Všechny oběti doposud pocházely z pevninské Číny, v neděli ale na nákazu zemřel první člověk za hranicemi – konkrétně na Filipínách. Šlo o 44letého muže, který pocházel a přiletěl z Wu-chanu.

Evropa má zatím 25 potvrzených případů onemocnění. Německé úřady potvrdily nákazu u dvou lidí, kteří se v sobotu vrátili z Wu-chanu armádním speciálem. V Německu je tak deset lidí nakažených novým typem koronaviru. Šest případů ohlásila Francie, po dvou Rusko, Itálie a Británie, po jednom pak Finsko, Švédsko a Španělsko.

Thajsko v neděli údajně zaznamenalo slibné výsledky po léčbě pacienta s koronaviry směsí dvou antivirotik, která se obvykle používají k léčbě HIV. Lékaři testovali směs léků na pacientovi, který byl s onemocněním ve „vážném stavu“. Do 48 hodin pacienta prohlásili za prostého choroby, uvádí Bloomberg.

  • Dvanáctý nakažený v Německu

    Německo dnes potvrdilo dva další případy nákazy novým typem koronaviru. Nakažených je tak v zemi dvanáct. Jedním z nově nakažených je další pracovník firmy Webasto z bavorské obce Stockdorf u Mnichova, která je ohniskem nákazy v Německu.

  • Německo ohlásilo jedenáctého nakaženého

    Německo dnes potvrdilo jedenáctý případ nákazy novým typem koronaviru. Nakazilo se dítě jednoho ze zaměstnanců firmy Webasto, která sídlí v bavorské obci Stockdorf u Mnichova. Už dříve se virus prokázal i u jeho sourozence, informovala s odvoláním na bavorské ministerstvo zdravotnictví agentura DPA.

    Novým koronavirem se v Německu nakazilo sedm zaměstnanců firmy Webasto, která vyrábí automobilové díly. Stalo se to v polovině ledna při školení, jehož se zúčastnila jejich kolegyně z Číny, která si příznaků nemoci všimla až při návratu do vlasti. Od jednoho ze zaměstnanců se nakazily i jeho dvě děti. Otec i oba jeho potomci jsou ve stabilizovaném stavu.

  • Země G7 chtějí sjednotit postup boje proti koronaviru

    Ministři zdravotnictví sedmi nejsilnějších ekonomik světa G7 (USA, Kanada, Francie, Německo, Británie, Itálie a Japonsko) se dnes během telekonference dohodli na koordinaci postupu v reakci na nový koronavirus, který se na konci loňského roku objevil v Číně. S odvoláním na německé ministerstvo zdravotnictví o tom informovala agentura Reuters.

    Ministři G7 souhlasili, že jejich země budou maximálním možným způsobem spolupracovat při výzkumu nového viru, při zavádění preventivních opatření včetně cestovních omezení a budou rovněž spolupracovat se Světovou zdravotnickou organizací, Evropskou unií i Čínou.

  • Pasažéři z výletní lodi čekají v Japonsku na screening

    Turisté a posádka na zaoceánské lodi Diamond Princess musejí podstoupit v Japonsku screening, aby se prokázalo, že nepřenášejí koronavirus. U cestujícího, který na lodi plul od 20. do 25. ledna, se totiž koronavirus prokázal v nemocnici v Hongkongu.

    V přístavu Jokohama tak vyčkává 2 666 cestujících a 1 045 členů posádky. Loď tak nabere zpoždění nejméně jeden den.

  • Čína protahuje návrat Kanaďanů z Wu-chanu

    K evakuaci z Wu-chanu je připraveno 304 kanadských obyvatel. Připravené je také letadlo, které má pasažéry odvézt. Čína však stále nedala Kanadě finální souhlas k repatriaci. Kanadská vláda doufá, že byrokratické prodlevy nezpůsobily Spojené státy, které zakázaly přijímat čínské turisty.

  • Česká pošta zásilky do Číny neomezí

    O omezení přepravy zásilek mezi Českem a Čínou kvůli šíření nového koronaviru zatím Česká pošta neuvažuje. Zásilky ale mohou mít zpoždění kvůli omezení letů, které dnes schválila i česká vláda, nebo železniční přepravy. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

    „Vzhledem k tomu, že podle našich zjištění zásilky z Číny do České republiky a z ČR do Činy neohrožují zákazníky ani pracovníky České pošty, neuvažujeme o omezení přepravy jednotlivých zásilek,“ uvedl Vitík.

  • Italové a Poláci jsou po návratu z Číny v karanténě

    Řada Italů a Poláků byla dnes umístěna do 14denní karantény poté, co byli evakuováni z čínského města Wu-chanu, kde se rychle šířící virus objevil. V Chorvatsku mezitím turisté z Tchaj-wanu údajně nosí nápisy: „Nejsme z Číny“, aby se vyhnuli diskriminaci vůči asijským turistům, napsala dnes agentura AP.

    V Černé Hoře úřady sdělily zhruba osmi stovkám čínských dělníků, kteří pracovali na výstavbě dálnice spojující jih a východ této malé balkánské země, aby se do Černé Hory po skončení oslav čínského Nového roku nevraceli. Všechny černohorské cestovní kanceláře také na neurčito zrušily turistické zájezdy z Číny.

  • V Hongkongu stávkují lékaři

    Zaměstnanci nemocnic v Hongkongu se v pondělí zapojili do protestu, kterého se účastnilo přibližně 2400 lidí. Nelíbí se jim, že vláda plně nezakázala cestování z Číny do Hongkongu, čímž napomáhá k šíření viru. Lékaři si rovněž stěžují na nedostatek zdravotnického materiálu.

    Tamní úřady daly protestujícím zčásti za pravdu. Názorová odlišnost podle nich ale nemůže za žádnou cenu ohrozit akceschopnost nemocnic.

  • V USA testují na koronavirus 260 lidí

    Podle CNN mají americké úřady záznamy o 260 lidech, kteří projevují příznaky koronaviru. Jedenáct z nich vir skutečně mělo, 167 případů bylo negativních. Osmdesát dva lidí na výsledky čeká.

  • OPEC plánuje snížit produkci ropy

    Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci plánují snížit těžbu ropy o dalších 500 tisíc barelů denně (bpd). Podle zdrojů agentury Reuters se kvůli dopadům koronaviru obávají poklesu poptávky po této surovině. V roce 2019 činila průměrná produkce ropy celosvětově zhruba 80 milionů bpd. Kartel a jeho spojenci včetně Ruska, tedy skupina známá jako OPEC+, podle zdrojů zvažují, že namísto schůzky plánované až na březen se setkají už ve dnech 14. a 15. února.

    Cena severomořské ropy Brent se od začátku letošního roku snížila o deset dolarů na zhruba 56 dolarů za barel. To je méně, než za kolik ji v zájmu svých vyrovnaných rozpočtů potřebuje prodávat velká část členských států OPEC. Podle obchodníků s ropou a analytiků by navíc šíření koronaviru v Číně mohlo snížit poptávku po ropě v prvním čtvrtletí o více než 250 tisíc bpd.

  • Čínská ambasáda reaguje na přerušení leteckého spojení do Prahy

    Čínské velvyslanectví v reakci na rozhodnutí vlády upozornilo, že Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli koronaviru nedávala doporučení k omezení cestování a obchodu se zbožím.

    „Doufáme, že komplikace, které způsobilo pozastavení přímých leteckých linek pro cestující obou zemí, mohou být adekvátně vyřešeny a zákonná práva cestujících budou ochráněna. Čínské velvyslanectví bude v kontaktu s příslušnými aerolinkami, bude akceptovat jejich doporučení a snažit se nabízet nezbytnou pomoc,“ uvedla ambasáda na dotaz ČTK.

  • České cestovní kanceláře ruší zájezdy do Číny

    Některé české cestovní kanceláře zrušily kvůli šíření koronaviru zájezdy do Číny plánované na první pololetí letošního roku. Klientům nabízejí možnost odjet v pozdějším termínu, vybrat si jinou destinaci, nebo vrácení peněz. Vyplývá to z ankety ČTK mezi cestovními kancelářemi. Podle ředitele a jednatele CK China Tours Miloše Podpěry by mohla být současná finanční ztráta dorovnána v druhém pololetí.

    „Úvahy o zrušení zájezdů do Číny ve druhém pololetí považuji za hodně předčasné. Situace vykazuje řadu velmi podobných znaků s výskytem SARS v roce 2003. Tehdy jsme zrušili první pololetí a o to více zájezdů realizovali po vymýcení SARS v pololetí druhém. Vše samozřejmě závisí na dalším vývoji,“ uvedl Podpěra.

    CK Alvarez zrušila březnové a dubnové zájezdy do Číny, další má naplánované na červenec. „Klienti se nám přehlašují buď na pozdější termíny stejných zájezdů nebo i na jiné zájezdy. Pouze v několika málo případech si přáli vrácení peněz,“ řekl za CK Pavel Kladivo.

  • Slovenská pošta pozastaví posílání zásilek do Číny

    Slovenská pošta kvůli omezením v letecké dopravě v souvislosti se snahou zabránit šíření nového typu koronaviru pozastaví od úterý přijímání zásilek do Číny včetně autonomních území Macao a Hongkong. Oznámila to dnes firma, která také uvedla, že doručování pošty na Slovensko pokračuje beze změny.

    Pošta také upozornila, že kvůli omezením v letecké přepravě a kvůli bezpečnostním opatřením lze předpokládat přinejmenším zpoždění zásilek z Číny na Slovensko. Mnoho Slováků dlouhodobě nakupuje zboží také v čínských e-shopech.

  • Milovníci zvířat zachraňují ve Wu-chanu opuštěná zvířata

    Třiačtyřicetiletý Lao Mao z čínského města Wu-chan, které je centrem nákazy koronavirem, lezl po rezavé okapové rouře, aby se dostal přes balkon ve třetím patře do bytu manželského páru ve středním věku. Lao ale není prachsprostý lupič, jeho cílem bylo vysvobodit dvě domácí kočky, které v bytě zůstaly uvězněné už deset dní, napsala dnes agentura Reuters.

    Obě zvířata našel pod pohovkou, sotva živá. Zavolal jejich majitelům, kteří se během videohovoru při pohledu na své mazlíčky rozplakali. Původně odjeli z Wu-chanu na třídenní výlet na sever, ale po vypuknutí epidemie se nemohli vrátit.

    Ze sociálních sítí se dozvěděli o Lao Maovi, Starém kocourovi, jak mu říkají jeho přátelé. A poprosili ho, aby se vydal jejich kočičkám na pomoc.

    Lao Mao odhaduje, že ve Wu-chanu zůstalo samotných asi 50 tisíc domácích mazlíčků. „Dobrovolníci v našem týmu včetně mě zachránili od 25. ledna více než 1 000 zvířat,“ řekl Lao, který se představuje jen svou přezdívkou, protože nechce, aby jeho rodina věděla, že se pravidelně pohybuje venku po městě. „Telefon mi v těchto dnech skoro nepřestává zvonit. Téměř nespím.“

  • Češi, kteří byli evakuováni z Číny, koronavirus nemají

    Pětice Čechů, která se včera vrátila z Číny, podstoupila ráno testy na koronavirus. O výsledku zdravotního vyšetření informoval na Twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

  • Lutfhansa přeruší letecké spojení s Čínou až do 29. února

    Německá společnost Lufthansa dnes zrušila kvůli novému koronaviru až do 29. února letecké spojení s Pekingem a Šanghají. Informovala o tom v tiskové zprávě, podle které se opatření týká i jejích sesterských společností Swiss Air a Austrian Airlines.

    Do dalších tří čínských měst nebudou německé aerolinky létat až do 28. března. Beze změn naopak zůstane spojení s Hongkongem.

    „Bezpečnost cestujících a zaměstnanců má nejvyšší prioritu,“ zdůvodnila společnost Lufthansa své rozhodnutí. Už minulý týden ve středu přerušily aerolinky s okamžitou platností spojení s pevninskou Čínou do 9. února. Dnes se na základě „aktuálních informací ke koronaviru“ rozhodly opatření prodloužit.

  • Saúdská Arábie zvažuje omezení ropné produkce

    Podle listu The Wall Street Journal Saúdská Arábie zvažuje, že v důsledku šíření koronaviru v krátkodobém horizontu výrazně omezí ropnou produkci. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) bude téma diskutovat pravděpodobně v úterý a ve středu.

  • Srovnání s epidemií SARS

    Počet lidí, kteří se nakazili nebezpečným virem, neustále roste. Aktuální statistiky hovoří o 17 491 nakažených, 362 lidí onemocnění podlehlo.

    Řádění koronaviru je často srovnáváno s epidemií SARS, která se šířila světem mezi lety 2002 a 2003. Vir tehdy nakazil 8 437 lidí, nejméně 774 jich zemřelo.

    Současný koronavirus se tedy mnohem rychleji šíří, ale úmrtnost, která je 2,1 procenta, je výrazně nižší než u epidemie SARS.

  • Podle čínských vědců byli původcem nákazy netopýři

    Hlavním zdrojem nákazy novým typem koronaviru byli s největší pravděpodobností netopýři. Podle dvou článků v časopise Nature, citovaných dnes agenturou AP, to uvedli čínští vědci.

    Experti v Číně zkoumali vzorky odebrané pacientům ve městě Wu-chan, které je centrem infekce. Š' Čen-li a jeho kolegové z wuchanského virologického institutu sdělili, že genetická sekvence viru přítomného v těle sedmi pacientů z Wu-chanu se v 96 procentech shodovala s netopýřím koronavirem.

    Vědci již dříve vyjádřili podezření, že nový koronavirus se přenesl na lidi na trhu ve Wu-chanu, kde se prodávají mořské plody, ale také divoce žijící zvěř. Konkrétní zvířecí zdroj nového typu koronaviru ale zatím nebyl stanoven. Uvažovalo se také o hadech.

  • Vatikán poslal do Číny statisíce ochranných masek

    Vatikán zaslal Číně na pomoc statisíce ochranných masek. Podle vatikánského mluvčího Mattea Bruniho má zásilka pomoci zastavit šíření viru.

Reklama

Hlavní zprávy