Hlavní obsah

Pětina osmdesátníků nemá třetí dávku, nemalá část není očkovaná vůbec

Foto: Shutterstock.com

Osmdesátníků stále chybí naočkovat prvními dvěma dávkami asi 17 procent. Posilující dávku nemá asi 21 procent z nich. Ilustrační foto.

Reklama

V Česku dosud není vůbec očkováno 36 procent obyvatel. Mezi osmdesátníky je 17 procent neočkovaných, ale další pětina jich nemá posilující dávku.

Článek

„Patříme ke špičce bývalého východního bloku, ale zaostáváme za průměrem Evropské unie a ještě více za západoevropskými zeměmi,“ hodnotí pro Seznam Zprávy aktuální stav očkování vakcinolog Daniel Dražan.

Má pravdu, Česko je v unijní osmadvacítce na 21. místě. Reálná je 20. příčka, Maďarsko má jen malý náskok, předstihnout další státy by ale znamenalo zvýšit proočkovanost o více než pět procent.

Plně očkovaných je v České republice aktuálně přibližně 6,7 milionu lidí. Ministerstvo ale v údaji zatím neodečítá ty, kdo mají už více než devět měsíců od druhé dávky, kdy už člověk není za očkovaného považován, pokud nemá posilující dávku. Pro třetí dávku si zatím přišlo 2,4 milionu lidí.

Podle dat Ministerstva zdravotnictví je nejnižší proočkovanost ve Středočeském kraji. Jedná se však ne o data očkovaných podle místa bydliště, ale podle toho, kde se nechají očkovat. Jsou případy, kdy se za rychlejším očkováním vydávají lidé do jiných krajů, nejčastěji do větších měst, kde se na termín čeká kratší dobu.

Dlouhodobě nejvíce proočkovaná je Praha. Procento tam vysoce převyšuje celostátní průměr, blíží se 94 procentům. Ovšem je třeba opět připomenout, že do Prahy se často jezdí nechat očkovat právě například lidé ze Středočeského kraje, kteří v metropoli často pracují.

Minulé pondělí – tedy těsně po vánočních svátcích – se otevřelo očkování posilující dávkou lidem nad 30 let. Hned první den si pro třetí očkování přišlo více než pět tisíc třicátníků.

Dnes se očkování posilující třetí dávkou otevírá pro všechny lidi starší 18 let. „Chceme to otevřít co nejdříve i pro lidi nad 16 let, o tom ale stále jednáme,“ nastínil Seznam Zprávám další vývoj mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Děti vs. senioři

Podle Daniela Dražana je situace s očkováním v Česku víceméně stále stejná. Pouze v kategorii dětí pět až 11 let je dle slov vakcinologa „extrémně nízká“. Na speciální zmenšené dávky vakcín pro děti v této věkové kategorii se několik týdnů čekalo. Očkovat se začalo v polovině prosince, tedy pár dní před vánočními prázdninami.

Za dva týdny rodiče nechali naočkovat proti covidu více než 16 tisíc dětí. Dohromady je dětí v této věkové skupině v ČR přibližně 800 tisíc. „Lze očekávat ještě určitý nárůst proočkovanosti,“ doplňuje vakcinolog a dětský lékař.

Speciální vakcíny pro děti jsou dostupné ve větších očkovacích centrech a u vybraných pediatrů. Podobně jako s praktickými lékaři pro dospělé ale musí pacient zjistit, zda jeho lékař proti covidu-19 opravdu očkuje a spojit se s ním přímo.

Naopak starší generace – počínaje věkovou kategorií 65–69 let – je plně proočkovaná z více než 80 procent. Vůbec nejvíce naočkovaní jsou v Česku sedmdesátníci, „vedou“ i v třetích dávkách. Osmdesátníků stále chybí naočkovat prvními dvěma dávkami asi 17 procent. Posilující dávku nemá asi 21 procent z nich.

Nová vláda, nová motivace?

Zda bude nová vláda Petra Fialy (ODS) vymýšlet nové kampaně a cesty, jak dosáhnout vyšší proočkovanosti, zatím není jasné. „Vláda se tím určitě bude zabývat i s ohledem na aktuální vývoj epidemie. Přáli bychom si co nejvyšší proočkovanost,“ doplňuje Jakob za resort zdravotnictví a tamního ministra Vlastimila Válka (TOP 09).

Vláda poprvé v novém roce jedná ve středu. Na programu by mělo být například zkrácení karantény, izolace i lhůty pro očkování po prodělané nemoci. Diskutovat se bude i o úpravách na postech vládních zmocněnců.

Oproti předešlé vládě Andreje Babiše (ANO) je nová vláda skeptická vůči povinnému očkování. Vyhlášku schválenou bývalou vládou, podle které se každý nad 60 let a lidé z vybraných profesí od března musí očkovat proti covidu-19, chce Vlastimil Válek změnit. Prozatím to vypadá, že se z vyhlášky vytratí povinnost očkování podle věku.

Reklama

Doporučované