Hlavní obsah

Rakousko ruší povinné očkování proti covidu

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

I lidi, kteří v principu očkování podporují, je nyní těžší přesvědčit o nutnosti vakcinace, říká rakouský ministr zdravotnictví Rauch. Ilustrační snímek.

Reklama

Rakousko zavedlo povinné očkování proti covidu-19 v únoru. Tehdy ale panovala zcela jiná epidemická situace, zdůvodnil změnu tamní ministr zdravotnictví.

Článek

Rakousko ruší povinné očkování proti covidu-19, oznámil tamní ministr zdravotnictví Johannes Rauch. Už v březnu vláda vymáhání zákona o povinném očkování odložila.

Rauch ve čtvrtek připomněl, že Rakousko povinnou vakcinaci proti covidu-19 zavádělo v jiné situaci, než v jaké se země nachází nyní. V únoru převažovala varianta delta.

„Omikron pravidla změnil,“ cituje Raucha deník Der Standard na svých internetových stránkách. Dodal, že i lidi, kteří v principu očkování podporují, je nyní těžší přesvědčit o nutnosti vakcinace.

Rakousko bylo jedinou zemí Evropské unie, která lidem plošně nařídila nechat se proti covidu-19 očkovat. Podle původních plánů měla všem, kdo se této povinnosti vyhýbali, od 15. března hrozit pokuta ve výši 3600 eur (asi 89 tisíc korun).

V Rakousku podobně jako v Česku nakažených koronavirem v poslední době přibývá. Sedmidenní incidence, která udává počet nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel v týdenním úhrnu, nyní činí asi 550. Znovu začal růst počet pacientů s covidem-19 v nemocnicích, jde ale o nemocné na běžných odděleních, počet lidí v těžkém stavu je stejně nízký jako loni v létě.

Reklama

Doporučované