Hlavní obsah

Princ Charles se nakazil koronavirem

Foto: Profimedia.cz

Následník britského trůnu princ Charles.

Reklama

aktualizováno •

Nemoci si nevybírají a soudě dle řádění koronaviru ani tentokrát není rozhodující povolání, společenský post a ani moc s ním spojená. Mezi statisícem pro zbytek světa bezejmenných pacientů vyčuhují jména všem známá: celebrity, sportovci, světoví politici i ti, kterým v žilách koluje královská krev.

Článek

Jedním z posledních slavných, kdo si vyslechl verdikt pozitivního testu na koronavirus, je člen britské královské rodiny, princ Charles. Test u jeho manželky Camilly byl negativní.

Okamžité obavy o zdraví britské královny Alžběty II. okomentoval Buckinhgamský palác slovy, že Její Veličenstvo je v dobrém zdravotním stavu. Princ Charles se svou matkou přišel do kontaktu naposledy 12. března, kdy se zúčastnil oficiální akce. Prvním možným dnem, kdy mohl být infekčním, byl podle lékařů 13. březen. Třiadevadesátiletá panovnice od 19. března pobývá spolu s o pět let starším manželem Philipem na hradě Windsor. Zda se i oni nechali na koronavirus testovat, není jasné.

V řadách pacientů s královskou krví je i monacký princ Albert II. I u něj má nemoc mírný průběh, a princ tak pokračuje v práci v domácí karanténě.

Mezi dalšími potvrzenými případy nákazy v politických kruzích je manželka kanadského premiéra Justina Trudeaua. Sám premiér si okamžitě naordinoval dvoutýdenní karanténu a práci z domova, žádné příznaky se u něj ale neprojevují. Během práce z domova Trudeau zvládá umravňovat Kanaďany, kteří příliš na karanténní nařízení nedbají. „Co je moc, to je moc. Jděte domů a tam zůstaňte!“ vzkázal jim v pondělí.

Osa Brazílie – Bílý dům

Zamotaný nákazový příběh s nejasným koncem představují politické pletky Donalda Trumpa s brazilskou delegací.

Pozitivní test absolvoval i jeden z jejích členů, Fábio Wajngarten, vedoucí úřadu brazilského prezidenta Jaira Bolsonara. Ten se pravidelně setkával nejen se svým šéfem. Víkend strávil i v přítomnosti Donalda Trumpa, se kterým povečeřel v Mar-a-Lago.

Foto: instagram.com/fabiowajngarten/

Fábio Wajngarten na snímku vpravo.

Úředník, jenž po návratu začal vykazovat symptomy chřipky, se tak stal atraktivním cílem světových médií, která začala spekulovat o onemocnění jak Jaira Bolsonara, tak Donalda Trumpa. Americký prezident testy však podstoupil s negativním výsledkem. Vyšetření podle jeho slov příjemné nebylo, doktor mu prý vatovou tyčinku „strčil div ne do oka“.

Zprávu o pozitivním testu brazilského prezidenta vypustil do světa brazilský deník Jornal O Dia na základě tvrzení Bolsonarova syna Eduarda. Televize Fox News následně vydala zprávu o potvrzené nákaze prezidenta. Jenomže původní informátor Eduardo Bolsonaro zprávu o pozitivním testu svého otce vyvrátil stejně tak jako sám prezident, který pozitivní výsledek svého testu popírá. Brazilský prezident viní média z šíření paniky a restriktivní opatření v latinskoamerických zemích považuje za přehnaná.

Od poslanců po Ivanku

Heslo britského premiéra Borise Johnsona se proměnilo z „myjte si ruce“ na „zůstaňte doma“. Restriktivní opatření, která mají zamezit rychlému šíření nemoci mezi Brity, začala platit až v úterý. Už dříve se ale britská vláda zaměřila na nebezpečí, které znamená cestování poslanců po zemi.

A obávaná předtucha se nakonec ve sněmovně opravdu proměnila ve skutečnost. Koronavirem onemocněli náměstkyně ministra zdravotnictví Nadine Dorriesová a jeden z jejích asistentů. Doriesová byla v uplynulých dnech minimálně jednou i v Downing Street číslo 10, kde přebývá premiér Boris Johnson. V samotném parlamentu se pak konzervativní poslankyně setkala s několika stovkami lidí.

Další zemí pod korunou britské královny, kde se prokázal koronavirus v nejvyšších politických patrech, je Austrálie. Pozitivně testován byl australský ministr vnitra Peter Dutton. „Ráno jsem se probudil s horečkou a bolestí v krku,“ svěřil se.

Po setkání s jedním z nejmocnějších mužů canberrské vlády si práci z domova naordinovala také Ivanka Trumpová, dcera amerického prezidenta. Ta podle Bílého domu příznaky nemá.

Jiní vysoce postavení lidé ale takové štěstí neměli. Onemocněli mimo jiné Michel Barnier, Jeremy Issacharoff, Friedrich Merz nebo manželka španělského premiéra Begona Gomezová.

Paradoxní situaci čelí Írán, poměrně uzavřená země s autoritářskou vládou, které okolní státy příliš co do zveřejňování počtu nemocných nedůvěřují. Íránskou situaci dokresluje dnes již mediálně známý projev nejvyššího íránského zdravotního úředníka Iraje Harirchiho. Za zjevného doprovodu horečky a dalších příznaků koronavirového onemocnění ujišťoval veřejnost, že situace je pod kontrolou. Později se u něj potvrdila nákaza koronavirem stejně jako u desítky dalších íránských poslanců.

Forrest Gump, Game of Thrones i sexuální delikvent

„Ahoj lidi. Rita a já jsme tady v Austrálii. Cítili jsme se trochu unavení, jako bychom byli nachlazení, a trochu nás bolelo po těle. Rita měla nějaké zimnice, které přicházely a odcházely. Také mírné horečky.“ Těmito slovy světu onemocnění prozradili oscarový herec Tom Hanks se svou ženou Ritou Wilsonovou. Herečka a producentka ještě před zjištěním nákazy vystoupila v Sydney v budově Opery, kde se jejího vystoupení zúčastnilo přes 200 lidí.

Svou nemoc oznámil na Instagramu také britský herec a hudebník Idris Elba, představitel Tormunda ve Hře o trůny Kristofer Hivju, jeho herecká kolegyně a představitelka Ellarie Sand Indira Varmaová, španělský operní pěvec Plácido Domingo, herečka Debi Mazarová, moderátor Andy Cohen nebo „Bond girl“ Olga Kurylenková.

Koronavirem se ve vězení nakazil i osmašedesátiletý bývalý hollywoodský producent Harvey Weinstein, odsouzený v USA na 23 let za mřížemi za sexuální delikty.

Ve zdravém těle zdravý duch?

Že koronavirus necílí jen na starší lidi s podlomeným zdravím, svědčí i onemocnění v řadách špičkových sportovců.

Podle oficiálního vyjádření na webu londýnského fotbalového klubu Arsenal se novým typem koronaviru nakazil i bývalý fotbalista a nynější trenér Mikel Arteta. V izolaci skončilo zhruba 50 zaměstnanců klubu. Z fotbalistů se s nákazou potýká například i italský fotbalista Daniele Rugani reprezentující tým Juventus. Nemoc se nevyhnula ani anglické Premier League, onemocněl 19letý hráč londýnské Chelsea Callum Hudson-Odoi.

Nemoc COVID-19 však nepostihla jen fotbalisty, stejně tak utrpěla i NHL či NBA. Nechvalně proslulým se stalo video z konference s francouzským basketbalistou Rudy Gobertem. Hvězda NBA možnost nákazy zlehčovala, Gobert při odchodu z konference osahal stůl a všechny novinářské mikrofony, do kterých mluvil, a odkráčel z místnosti s úsměvem na tváři. O dva dny později byl pozitivní na koronavirus.

Reklama

Doporučované