Hlavní obsah

Si Ťin-pching po dvou letech vyrazil mimo pevninu. A setkal se s nakaženým

Foto: Profimedia.cz

Si Ťin-pching během návštěvy Hongkongu.

Reklama

Oslavy 25. výročí předání Hongkongu pod čínskou správu mají nemilou dohru. Si Ťin-pching se setkal s poslancem nakaženým covidem-19. Peking o zdraví prezidenta mlčí.

Článek

Čínský prezident pevninskou Čínu prakticky neopustil od ledna roku 2020. A to až donedávna, kdy Hongkong „slavil“ 25. výročí předání pod správu pevninské Číny.

Čína už dva roky prosazuje přísnou covidovou politiku. Mezi její pilíře mimo jiné patří včasné podchycení nákazy a trasování.

Tentokrát však trasa vedla až k samotnému Si Ťin-pchingovi. A to i přesto, že se v Hongkongu setkával pouze s lidmi, kteří předtím prošli karanténou. Pozitivní test potvrdil nákazu covidem-19 u hongkongského propekingského poslance Stevea Ho, který o den dříve pózoval na skupinových fotkách v blízkosti čínského prezidenta.

Ještě 30. června, tedy v den setkání s prezidentem, měl test negativní. O den později už se ale všech dalších akcí oslavujících přechod Hongkongu z britské pod čínskou správu musel vzdát.

Zdraví Si Ťin-pchinga, nejmocnějšího čínského vůdce všech dob, patří mezi ta nejcitlivější témata. Je tu jen nepatrná šance, že by se k situaci čínští úředníci vyjádřili pro média.

„Neřekl jsme pouhé ‚dobrý den, pane prezidente‘. Také jsem poděkoval za jeho tvrdou práci,“ napsal na svých sociálních sítích nakažený poslanec Ho. „Kývl na mě. Byl velmi laskavý,“ dodal.

Podle zdroje Financial Times, který se slavnosti zúčastnil také, mezi sebou účastníci dodržovali rozestupy a nosili roušky.

V Hongkongu se denní příbytek pozitivních případů drží pravidelně na necelých 2000. John Lee, nový správce Hongkongu, který ve funkci nahradil Carrie Lamovou, se rozhodl vzdát všech bezprostředních plánů na provádění hromadných testování. Lee dříve uvedl, že by mělo stačit testování kontaktů nakažených. Stejně tak ale Hongkong nezrušil povinnou sedmidenní karanténu pro každého, kdo do města přijíždí.

Mnohem větší starosti si s covidem dělají v jiné zvláštní administrativní oblasti Číny. Úředníci v Macau, bývalé portugalské kolonii a světovém centru hazardu, řeší největší výskyt nákaz od počátku pandemie. V neděli se objevilo 90 nakažených. Více než 11 tisíc lidí je v karanténě.

Úředníci tak v pondělí nařídili celoměstské testování pro více než 600 tisíc obyvatel. Macao má pouze jednu veřejnou nemocnici, která je nyní v pohotovosti. Jsou zavřené školy, parky, sportovní a zábavní centra. Většina restaurací nabízí pouze jídla s sebou.

Kasina mohou zůstat otevřená. Vláda sice oznámila že z důvodu ochrany pracovních míst je neuzavře, většina zaměstnanců má ale pracovat z domu. Chybí hlavně zákazníci. Provozovatelům kasin se ztenčují hotovostní rezervy a během tohoto období očekávají „téměř nulové“ příjmy.

Samostatně Čína v pondělí oznámila 41 lokálně přenášených případů a 339 místních asymptomatických případů, které klasifikuje samostatně.

Reklama

Doporučované