Hlavní obsah

Ke zpřísňování není důvod, míní Svrčinová. Rozhodne vláda

Foto: vláda.cz

Pavla Svrčinová má za to, že je covidová situace nedobrá. Současně to ale prý není důvod pro další zpřísňování protiepidemických pravidel.

Reklama

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová nevidí důvod ke zpřísnění režimových opatření proti covidu-19.

Článek

Potřeba je podle ní dodržovat současná pravidla, která musí platit minimálně do Vánoc. Svrčinová to dnes řekla Českému rozhlasu Radiožurnálu. O možném zpřísnění protiepidemických opatření ještě před vánočními svátky v neděli hovořila náměstkyně ministra zdravotnictví. O šíření koronavirové epidemie od dnešního rána jedná Rada vlády pro zdravotní rizika.

Podle informací Seznam Zpráv neřešila nějaká zásadní opatření. Diskuse se točila okolo prodloužení školních vánočních prázdnin, které navrhuje budoucí vláda, zatím ale platí, že současný ministr školství Robert Plaga (za ANO) je proti.

O dalších krocích by tak měla rozhodnout vláda v demisi, která zasedá dnes odpoledne.

Hlavní hygienička Svrčinová považuje současnou epidemickou situaci v Česku za hodně vážnou. Důvod ke zpřísňování režimových opatření ale nevidí. „Budeme spíše diskutovat o tom, aby se stávající pravidla dodržovala,“ řekla Radiožurnálu. Současná opatření musí podle hlavní hygieničky zůstat v platnosti nejméně do Vánoc.

Ve hře jsou roušky ve školách

O možném zpřísnění protiepidemických opatření v neděli v pořadu Partie televize CNN Prima News hovořila náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková. Nová opatření by se podle ní měla týkat například počtu osob ve vnitřních prostorách, což by se dotklo především kulturních akcí. Ve hře je i rozšíření roušek na výuku ve školách.

Šíření koronaviru v Česku v posledních dnech vykazuje známky zpomalování. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek v neděli v České televizi řekl, že pandemie je, co se týká nově nakažených, na vrcholu nebo i za ním. Varoval ale před „poměrně rizikovými hodnotami“ klíčových ukazatelů. Zátěž nemocnic podle Duška zůstane do Vánoc vysoká. V neděli bylo v nemocnicích 6 338 pacientů s covidem, z toho 1 014 v těžkém stavu.

Reklama

Doporučované