Hlavní obsah

Studie: Očkování proti covidu může mít vliv na menstruaci, zaviní například zpoždění

Foto: Profimedia.cz

Výzkumníci zkoumali data téměř 3959 žen, které pečlivě sledovaly svou menstruaci. Z toho 2403 z nich bylo očkováno proti koronaviru.

Reklama

Ženy očkované proti covidu-19 zaznamenaly mírné zpoždění menstruace v délce téměř jednoho dne ve srovnání s těmi, které nebyly očkované. Odhalila to americká studie sledující cykly téměř čtyř tisíc žen.

Článek

Krátce poté, co se zhruba před rokem začalo plošně očkovat proti covidu, začaly ženy hlásit nepravidelné menstruační cykly po aplikaci vakcíny, uvádí deník The New York Times.

Některé z žen uváděly, že se jim menstruace zpozdila, jiné hlásily silnější krvácení než obvykle nebo velmi bolestivý průběh. Některé postmenopauzální ženy, které už léta neměly menstruaci, dokonce uvedly, že menstruovaly znovu, píše deník.

Ve čtvrtek zveřejněná studie odhalila, že menstruační cykly žen se po očkování proti koronaviru skutečně změnily. Autoři uvedli, že ženy, které byly naočkovány, měly po podání vakcíny o něco delší menstruační cykly než ty, které nebyly očkovány.

Samotné menstruace přicházely v průměru téměř o den později. Podle studie provedené na téměř čtyřech tisících ženách publikované v odborném časopise Porodnictví a gynekologie nicméně nebyl celkový počet dnů krvácení vakcínou ovlivněn. Délky cyklu se vrátily k normálu během jednoho nebo dvou měsíců, uvádí studie.

Výzkumníci zkoumali data 3959 žen, které pečlivě sledovaly svou menstruaci v reálném čase. Z toho 2403 z nich bylo očkováno proti koronaviru a 1556 nebylo. Šlo o obyvatelky Spojených států ve věku od 18 do 45 let, které měly menstruaci po dobu nejméně šesti měsíců. U očkovaných žen vědci zkoumali tři cykly před a po vakcíně, které následně porovnávali s šestiměsíčním obdobím u žen, které nejsou očkované.

Anonymizovaná data pro studii poskytla společnost Natural Cycles, která vyvinula aplikaci pro sledování menstruačního cyklu. Už v tom ale může být studie značně zkreslená, podle The New York Times i samotné společnosti totiž uživatelky aplikace jsou mnohem častěji bělošky s vysokoškolským vzděláním, navíc hubenější než průměrná americká žena. Právě hmotnost má podle lékařů na menstruaci často vliv. Jde navíc o ženy, které nepoužívají hormonální antikoncepci.

Vedoucí výzkumu Alison Edelmanová z Oregonské univerzity pro zdraví a vědu řekla agentuře AFP, že účinky jsou minimální a navíc se očekává, že budou dočasné. Toto zjištění označila za „velmi uklidňující“ a zároveň důležité pro ty ženy, které zažily některé změny. Studie podle ní může také pomoci čelit dezinformacím na toto téma, které se hojně objevují na sociálních sítích.

„Potvrzuje to (výsledky studie), že jde o něco skutečného,“ řekl deníku The New York Times přednosta oddělení porodnictví, gynekologie a reprodukčních věd na Lékařské fakultě Yaleovy univerzity Hugh Taylor. Lékař podle svých slov o těchto změnách slyšel opakovaně od svých pacientek.

Taylor zároveň dodal, že změny pozorované ve studii nebyly významné a zdály se být přechodné. „Chci se tak ujistit, že odradíme lidi od těch nepravdivých mýtů o účincích vakcín na plodnost,“ řekl Taylor. „Cyklus nebo dva, kdy dojde ke ztrátě menstruace, může být nepříjemný, ale z lékařského hlediska to nebude škodlivé,“ dodal lékař.

Taylor ale zdůraznil, že pokud dochází ke krvácení u žen po menopauze, ať už jsou očkované, či nikoliv, měly by okamžitě navštívit lékaře.

Jak Taylor, tak deník The New York Times nicméně upozorňují, že je potřeba ještě další zkoumání. Studie se totiž zaměřila pouze na ženy v USA, vzorek tedy není reprezentativní na nadnárodní úrovni a nelze jej zobecnit na populaci jako celek, píše deník.

Mírné zvýšení délky menstruačního cyklu není klinicky významné. Jakákoli změna kratší než osm dní je Mezinárodní federací gynekologie a porodnictví klasifikována jako normální. Menstruační cykly obecně trvají asi 28 dní, ale přesné množství se liší od jedné ženy k druhé, stejně jako v průběhu života jednotlivce. Může se také změnit v období stresu.

Reklama

Související témata:

Doporučované