Hlavní obsah

Návod, jak se dostat z karantény i jak si říct o peníze

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Testování zaměstnanců společnosti Skanska na covid-19.

Reklama

Testovat se nově musí v práci úplně všichni, a to rovnou dvakrát týdně. Po pozitivním antigenním testu už není povinný PCR test, zajít na něj ale může být výhodné.

Článek

Od pondělí se všichni zaměstnanci musí v práci testovat. A to nehledě na to, zda jsou očkovaní nebo prodělali covid-19. Týká se to i živnostníků nebo dobrovolníků, zkrátka všech, kteří se v rámci své práce setkávají s jinými lidmi. Kdo odmítne, toho má zaměstnavatel nahlásit hygienikům.

Povinné testování schválila vláda v pátek s platností od pondělí 17. ledna. Hned v pondělí se mají všichni testovat antigenními samotesty a potom už pravidelně dvakrát týdně, nejdříve po třech dnech po předchozím testu. Zaměstnavatel musí do druhého dne výsledky testů nahlásit pomocí datové schránky na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

eNeschopenka do mobilu

Zaměstnavatelé mohou rovnou požádat o vystavení neschopenky pro pozitivně testované zaměstnance. Ti by potom měli dostat informaci o karanténě i eNeschopence přímo do mobilu prostřednictvím SMS. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) nicméně avizoval, že se systém zprvu může potýkat s problémy.

„Pro zaměstnavatele jsme nachystali způsob, jak jednoduše vše zadávat do centrálního systému. Přesto to bude obrovský nápor na IT systémy, bude to obrovský nápor na správu sociálního zabezpečení. My jsme udělali všechno pro to, aby to fungovalo. Samozřejmě na začátku ten nápor bude skokový,“ řekl Válek v pátek při představení nového systému.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) už před 17. lednem zpracovávala jak neschopenky od praktických lékařů, tak informace o karanténě od hygieniků „Celý systém eNeschopenky je od počátku koncipován tak, aby některé administrativní procesy bylo možné automatizovat v odůvodněných případech plně. Zde tedy nedochází k žádné změně v systému eNeschopenky, ale výhradně k úpravě systému na straně krajských hygienických stanic,“ popisuje mluvčí ČSSZ Jitka Drmolová.

V roce 2021 ČSSZ zpracovala víc než deset milionů elektronických hlášení v rámci systému eNeschopenky.

„Rekordním byl měsíc listopad 2021, kdy bylo přijato více než 1,3 milionu těchto formulářů, v průměru tedy 43 tisíc elektronických hlášení denně. Prozatím nejvyšší denní přírůstek činil 54 tisíc nových eNeschopenek, a to 4. ledna 2021,“ dodala Drmolová.

Jak se dostat z karantény

Karanténa po pozitivním testu nyní trvá jen pět dní. Podle ministerstva zdravotnictví zkrácená karanténa odráží chování mutace omikron, která podle dosavadních poznatků způsobuje kratší průběh covidu-19. Pět dní se počítá buď od pozitivního antigenního testu, nebo od prokazatelného kontaktu s nakaženým, pokud člověka vytrasovala hygiena. Reálná doba v karanténě tak může být i kratší. Navíc ji může ještě zkrátit PCR test, pokud vyjde negativní.

Lidé s očkováním proti covidu nebo s kontraindikací k očkování mají nárok na pět PCR testů měsíčně proplacených pojišťovnou. Ostatní si ho musejí zaplatit, případně získat žádanku od hygieny.

Dosud museli lidé čekat na potvrzovací PCR test pět dní, nyní už čekat nemusejí. A nemusejí na něj jít vůbec, prodělaný covid-19 se jim potom ale neukáže v systému Tečka, takže se jím nemohou prokázat při využívání služeb.

Lidé ale mohou být zavřeni doma i déle. Pokud nemají negativní PCR test a naopak mají příznaky nemoci covid-19, měli by počkat 2 dny po odeznění příznaků.

Jak se dostat k penězům

Zaměstnanci v karanténě (po kontaktu s nakaženým nebo s pozitivním antigenním testem) a zaměstnanci v izolaci (s pozitivním PCR testem) mají nárok na náhradu mzdy. První dva týdny je to 60 procent redukovaného příjmu. To znamená, že pracovník s průměrnou mzdou dostane za pětidenní karanténu 4 657 korun.

Zároveň ale mohou dostat podporu ve formě takzvané izolačky, a to až 370 korun denně. V součtu ale zaměstnanci nemohou dostat víc než 90 procent svého průměrného výdělku.

Důležité je, že zaměstnanci o peníze sami žádat nemusejí. Zaměstnavatel by to měl udělat za ně, jakmile se dozví o nařízené karanténě nebo izolaci. O podporu mohou žádat i takzvaní dohodáři, pokud se účastní nemocenského pojištění.

Kdo zaplatí testy

Zaměstnavatelé mohou čerpat příspěvek 60 korun na jeden test z fondu prevence zdravotních pojišťoven. Podporu mohou získat jen na testy, které jsou na seznamu Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Žádost o dotaci je možné podat pouze skrze aplikaci na webu Samotesty-covid.cz.

Do 16. ledna bylo testování v práci povinné jen pro neočkované nebo lidi s nedokončeným očkováním. Testovat se nemuseli ani lidé, kteří měli až 6 měsíců starý pozitivní test, a testovalo se jen jednou týdně. Na pozitivní antigenní test také automaticky navazoval potvrzovací PCR test, to už nyní neplatí.

Reklama

Doporučované