Hlavní obsah

Nová čísla: Koronavirus už si v České republice vyžádal tisíc obětí

V pondělí večer vydalo Ministerstvo zdravotnictví pravidelnou aktualizaci epidemiologických dat. Počet obětí v souvislosti s epidemií covidu-19 v Česku začátkem týdne překonal tisícovku.

Reklama

Článek

Česká republika má momentálně 1045 obětí kvůli koronaviru. Statistika se od rána zvýšila o 58 úmrtí.

Data ministerstva také ukazují výrazný nárůst počtu obětí v posledních týdnech. Z dosavadní tisícovky úmrtí se prvních 426 odehrálo od března do září. Následujících necelých šest set se odehrálo v posledních 42 dnech.

Klouzavý, sedmidenní průměr úmrtí se nyní dostal nad 35 osob denně.

Statistika sedmidenního průměru na grafu výš

Klouzavý, sedmidenní průměr ukazuje vývoj počtu úmrtí v čase, kdy každý den je vypočítán z průměru předchozích sedmi dní. Takový graf zohledňuje, že se objevují dny, které statisticky vybočují.

Jak je na tom zdravotnictví?

Kapacity nemocnic se momentálně pohybují okolo 25 % volných lůžek na ARO a JIP pro dospělé. Konkrétně pro pacienty pozitivní na covid-19 je volných 228 lůžek. Ani kapacity umělé plicní ventilace a standardních lůžek s kyslíkem nejsou vyčerpané, ale z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky, které zpracovává a zveřejňuje web Hlídač státu, je vidět, že se za poslední měsíc snížily.

V českých nemocnicích je nyní kvůli koronaviru hospitalizováno již přes dva tisíce osob. Přes čtyři sta, teda zhruba 20 %, je v těžkém stavu.

Průběžná data ministerstva také ukazují, že do dnešní osmnácté hodiny bylo pozitivně otestováno 1896 lidí.

Reklama

Doporučované