Hlavní obsah

V polovině března možná odložíme respirátory, říká Maďar

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Odkládání respirátorů se podle Rastislava Maďara bude dít postupně a po skupinách populace.

Reklama

Odborníci se shodují, že se pandemie vyvíjí optimisticky. Opatrně začínají hovořit o odložení respirátorů.

Článek

„Orientačně můžu říct, že bychom mohli někde opouštět nošení respirátorů v polovině března,“ řekl dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce epidemiolog Rastislav Maďar, který je rovněž součástí Národního institutu pro zvládnutí pandemie, orgánu Ministerstva zdravotnictví.

Odkládání respirátorů se ale bude podle něj dít postupně a v konkrétních skupinách. „Ale jen pokud bude epidemie klesat, jak předpokládáme,“ dodává Maďar. Podle něj se ale řešení posune hodně na regionální úroveň, kdy nebude vláda plošně rozhodovat o celém Česku.

„Stále ale máme nohu na brzdě. Všechny dostupné predikce vypadají, že by se to nemělo výrazně vykompenzovat. U starších je ale reprodukční číslo stále vysoké a budou nám končit v nemocnicích. Je to ale určitý dojezd epidemie,“ vysvětluje Rastislav Maďar.

Epidemiolog již dříve pochválil další vládní krok, sobotní sdělení, že se izolace po nákaze koronavirem prodlouží z pěti na sedm dní. Ovšem krizové kontakty nakaženého nebudou muset ani do izolace, ani karantény. To bude platit od 19. února.

„Vidím velkou chybu v mediální komunikaci. V tom, jak byla data uvolnění zveřejněna, je v době, když stoupají počty, není dobrý vzkaz,“ regovala v pořadu na vládní kroky viroložka Ruth Tachezy. Vládními kroky se myslí například zrušení povinnosti prokázat se v podnicích očkováním nebo testem, které už platí. Příští týden také skončí povinné testování ve školách a ve firmách.

„Je nebezpečné říkat, že už není očkování důležité a že se nemusíme chránit. Nevíme ale, co přijde, nevíme, co přijde na podzim,“ varuje také Tachezy.

Reklama

Doporučované