Hlavní obsah

„Nikomu jsem maminku nesebral,“ reagují Landa a další, které Horká uznávala

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Mezi lidmi, kteří měli skrze rozhovory a články ovlivnit názory zesnulé zpěvačky Hany Horké, jmenoval její syn i zpěváka Daniela Landu.

Reklama

Zpěvačku jsme osobně neznali, nikoho jsme nenabádali k tomu, aby šel covidu naproti. Oslovení známí lidé, na jejichž názory zpěvačka Hana Horká odkazovala, reagují pro Seznam Zprávy na její úmrtí.

Článek

Nejen příznivce folkové hudby zasáhla v pondělí ráno zpráva, že po onemocnění covidem zemřela zpěvačka Hana Horká. Příběh rezonoval o to víc, že nebyla očkovaná, a navíc její syn připustil, že se v podstatě nakazit chtěla, aby se na ni už nevztahovala omezení. Těšila se, že díky prodělání nemoci bude smět opět zaplout do společenského života, což ještě v pátek s radostí sdělovala i svým fanouškům na Facebooku – v domnění, že už je vyléčená.

V neděli však náhle zemřela.

Její syn Jan Rek vzápětí obvinil z podílu na úmrtí své mámy několik veřejně známých lidí, kteří zpochybňují očkování nebo vystupují proti povinné vakcinaci a o jejichž argumenty se Hana Horká při debatách o covidu se svým synem opírala, tvrdí Rek.

„Prvně si vybavím třeba (Andora  pozn. red) Šándora, byl to nějaký článek bez jakékoliv konkrétní informace. Jenom, že bezpečnostní expert říká: Nevíme, co je ve vakcínách,“ uvedl jeden z příkladů Jan Rek pro server iRozhlas.cz.

Bezpečnostní expert Andor Šándor ale vysvětluje, že je sám očkovaný. „Ani v jednom článku, rozhovoru nebrojím proti vakcíně. Sám jsem covid prodělal a mám dvě dávky dávno za sebou. A to, že jsem se někdy zmínil, že je to experimentální vakcína, že by byl problém, kdyby na ni někdo umřel, tak to jsou věci, o kterých se široce diskutovalo,“ reaguje na úmrtí zpěvačky Šándor.

„Jestli se rozhodla jít covidu naproti, tak to považují za krajně nevhodný přístup. Nikdy, nikdy bych to nikomu nedoporučil,“ říká bezpečnostní expert. Zároveň ale zastává názor, že jestli se někdo nechce nechat očkovat, tak je to jen jeho věc.

Kritiku směřoval Horké syn i na zpěváka Daniela Landu. Ten v SMS odpovědi na dotaz Seznam Zpráv napsal, že nikomu „maminku nesebral“. „Možná můj mediální obraz, který je vytvořen falešně a bez ohledu na to, co skutečně říkám. V bolesti se zužuje vnímání reality, to naprosto chápu a nezlobím se,“ napsal zpěvák.

Ohradil se ale proti tomu, aby byl vnímaný jako takzvaný „antivaxer“. „Ale jsem naprosto zásadně proti povinnému očkování proti covidu-19. Je to – a musí to tak zůstat – každého dobrovolné rozhodnutí, jak se svým zdravím nakládá,“ dodal Daniel Landa.

Pollert: Nejsem praktik, abych doporučoval očkování

Jako dalšího zmínil zpěvaččin syn lékaře a olympionika Lukáše Pollerta. Ten pro Seznam Zprávy uvedl, že zpěvačku osobně neznal a nemluvil s ní.

„Mohlo to být v souvislosti se vším možným, nemluvím jenom o covidu,“ reagoval lékař na informaci, že zpěvačka argumentovala i jeho názory.

„Zastávám spíš ani ne tak solitérní názor, ale názor odborníků, kteří považují covid za nebezpečnou nemoc, která si zaslouží pozornost především v primární péči. Tam nám uniká pozornosti,“ vysvětluje Pollert a dodává, že není praktickým lékařem, aby lidem očkování doporučoval, nebo naopak je upozorňoval na to, aby se neočkovali ve špatném termínu.

Na dotaz, jestli pro něj úmrtí zpěvačky představuje ponaučení do budoucna, co se vyjadřování ke covidu týče, reagoval příběhem: Zarmoutilo ho úmrtí člena hudební skupiny Spirituál kvintet, který se na jaře 2020 bál jít kvůli covidu se zánětem zubu k lékaři.

„Otálel se zubem tak dlouho, až dostal endokarditidu a umřel. A pak někteří lidé, které jsem viděl umírat na vlastní oči, se covidu tak báli, že i když byli nemocní, tak se nechali naočkovat a zemřeli na plicní embolii,“ uvedl Pollert.

Reklama

Doporučované