Hlavní obsah

Únorový konec platnosti certifikátů dostane část Čechů do problémů

Foto: Profimedia.cz

Do problémů se dostanou lidé s dokončeným očkováním k sobotě 22. května 2021.

Reklama

Únorové omezení platnosti certifikátů o absolvovaném očkování proti covidu-19 se bude podle dostupných dat týkat zejména seniorů. Ministerstvo ujišťuje, že na konec platnosti bude upozorňovat pomocí SMS.

Článek

Zkrácení platnosti očkovacího certifikátu po dvou dávkách na 270 dní od poloviny února bude představovat problém zejména pro starší lidi, konkrétně pak ve věku nad sedmdesát let.

Vyplývá to z veřejně dostupných statistických dat o očkování. Právě sedmdesátníci a osmdesátníci představovali před zhruba devíti měsíci nejpočetnější skupinu s dokončeným očkovacím schématem – tedy dostali dvě dávky nebo jednodávkovou vakcínu.

Vláda ve středu rozhodla, že zkrácení platnosti bude účinné od 15. února. To reálně znamená, že do problémů se dostanou lidé s dokončeným očkováním k sobotě 22. května 2021.

K danému dni mělo dokončené očkování téměř 400 tisíc sedmdesátníků a přes 250 tisíc osmdesátníků a bezmála 210 tisíc zdravotníků. Celkově jde o více než 1,2 milionu osob.

Konec platnosti certifikátu se propíše do řady omezení. Lidé bez platné „Tečky“ nemohou, pokud jim je více než osmnáct let, navštívit například holiče, solárium nebo kosmetické salony, ale ani stravovací služby, jako jsou restaurace a hospody, nebo hudební či společenské kluby.

Lidé bez platné certifikace také nemohou využívat ubytovací služby, jako jsou například hotely, ani vnitřní sportoviště či lyžařské vleky nebo lanové dráhy.

Lidé s dokončeným očkováním k 22. květnu, kterým může hrozit konec platnosti certifikátu:

Další rizikové skupiny s dokončeným očkováním k 22. květnu:

Většina z nich se ovšem nechala pravděpodobně přeočkovat, další mohli covid prodělat a platí jim proto 180 dní postinfekční ochranná lhůta. Přesný počet lidi, kterým tak od poloviny února hrozí „zčervenání Tečky“, není úplně zřejmý a z veřejně dostupných dat vypočitatelný.

„Počet se mění každý den, jak se lidé očkují posilující dávkou. Ale pohybuje se to kolem 120 tisíc osob,“ říká mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Doplňuje, že lidé, kterým v polovině února vyprší platnost certifikátu, bude zaslána SMS zpráva s upozorněním.

Jak se vyvíjel počet lidí s ukončeným očkováním do 22. května, se můžete podívat zde:

Finální počet lidí, kteří přijdou o platnost certifikátu 15. února, může také zásadně ovlivnit nákaza omikronem. Počet zaznamenaných infekcí po dokončeném očkování totiž rapidně roste.

Zatímco v září se s plným očkováním nakazilo kolem 2 400 osob, v prosinci už přes 100 tisíc lidí a průběžná data k 28. lednu ukazují, že tento měsíc se bude počet nákaz u lidí s dokončeným očkováním pohybovat kolem 200 tisíc osob.

Jak roste počet nakažených osob s dokončeným očkováním:

Během ledna počet vykázaných očkovaných dávek postupně klesá. V pátek 7. ledna se vyočkovalo přes 111 tisíc dávek, z toho téměř 94 tisíc dávek bylo posilujících.

O dvacet dní později, tedy ve čtvrtek 27. ledna, se vyočkovalo 38 tisíc dávek, z toho přes 31 tisíc dávek opět posilujících.

Reklama

Doporučované