Hlavní obsah

Pečovatelé onemocněli, potřebujeme dobrovolníky, zní z domovů seniorů

Foto: Shutterstock.com

Ve Zlínském kraji čelí nedostatku pracovníků v domovech pro seniory. Kvůli covidu mají řadu pečovatelů v pracovní neschopnosti. (Ilustrační snímek)

Reklama

Řada poskytovatelů sociálních služeb ve Zlínském kraji je natolik oslabená kvůli covidu, že kraj žádá dobrovolníky o pomoc. V domovech pro seniory ruší volnočasové programy a soustředí se na udržení základní péče.

Článek

Jak udržet v chodu domovy pro seniory a domovy pro osoby se zdravotním postižením aktuálně začíná řešit Zlínský kraj. Problém je rostoucí počet ošetřovatelů, kteří jsou kvůli covidu v pracovní neschopnosti.

„Máme problémy s nedostatkem zaměstnanců. Nákaza se šíří nejen mezi klienty, ale i personálem. Žádáme dobrovolníky o to, aby se zapojili do pomoci v sociálních službách. Zveřejňujeme to i na webových stránkách,“ říká Soňa Ličková, mluvčí Zlínského kraje.

Na zhoršující se situaci upozornila už ve čtvrtek i náměstkyně hejtmana Zlínského kraje Hana Ančincová (Piráti). Na sociální síti Twitter uvedla, že nakažení s covidem jsou v 64 zařízeních sociálních služeb. „Bez pomoci studentů a dobrovolníků bychom se dostali do velkých problémů se zajišťováním péče,“ uvedla ve svém příspěvku zástupkyně hejtmana.

Krizovou situaci zejména v Domovech pro seniory Rožnov pod Radhoštěm, Jasenka Vsetín a Centrum Zahrada Bystřice pod Hostýnem, Sociálních službách Vsetín a Pačlavice potvrzuje i krajská mluvčí Soňa Ličková.

Nakažení jsou očkovaní i neočkovaní

Redakce Seznam Zpráv zjišťovala konkrétní situaci v domovech pro seniory. „Máme hodně zaměstnanců, kteří buďto jsou v karanténě nebo jsou nemocní. Problém je tedy hlavně v tom, že jsme personálně oslabení,“ říká Michaela Pavlůsková, ředitelka Sociálních služeb Vsetín, která pod sebou sdružuje například domov pro seniory v Rožnově pod Radhoštěm a domov pro seniory Jasenka Vsetín.

„V Rožnově pod Radhoštěm jsme spočítali, že nám chybí v celém provozu asi jedna pětina zaměstnanců. V Jasence je to horší, v péči nám chybí polovina pečovatelek,“ vysvětluje Pavlůsková s tím, že v dřívějších vlnách byly zavřené školy a sociální služby proto měly dobrovolníky.

O pomoc už mohly Sociální služby Vsetín žádat Československý Červený kříž a armádu, přednost ale chtějí dát dobrovolníkům.

Nakolik jsou doma s covidem zaměstnanci bez očkovaní, uvést nechtěla. „Informace o očkování jsou soukromé informace zaměstnanců, nemůžu vám to říkat,“ ohradila se Michaela Pavlůsková.

Podle oslovené vedoucí domova pro seniory Jasenka Vsetín ovšem jsou nakažení jak očkovaní, tak neočkovaní pracovníci. „Máme možná tak dvě třetiny pročkovaných a tak třetinu neočkovaných a teď se to tak prolíná. Jsou nakažení očkovaní i neočkovaní, je to tak půl na půl,“ popisuje Renata Zejdová.

Vedoucí Sociálních služeb Pačlavice Petra Motalová popisuje, že z 80 klientů mají jen sedm nakažených a to s lehkým průběhem. I tamní sociální zařízení tak má problém spíše s nákazou mezi zaměstnanci. „Onemocněla nám vedoucí přímé obslužné péče, onemocněla nám vedoucí zdravotní péče, aktivizační pracovnice, které byly zvyklé pomáhat, když byl nedostatek pracovníků,“ vypočítává Petra Motalová a dodává, že klientům dále zajišťují základní životní potřeby. Omezují se spíše aktivizační programy a náplň volného času.

Opačný poměr nakažených než loni

Podle prezidenta Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Jiřího Horeckého se kromě Zlínského kraje problémy vyskytují i v částech Olomouckého a Jihomoravského kraje, nelze už ale říct, že je to plošný problém v celém kraji.

„Jsou to situace, kde se najednou objeví nákaza. Buď je například karanténa ve škole a pracovníci se jdou starat o děti, nebo se v zařízení objeví pozitivní test, otestují se všichni a zjistí se, že i zaměstnanci, očkovaní i neočkovaní, jsou bezpříznakově pozitivní. Vypadne deset patnáct zaměstnanců a je problém zajistit provoz,“ vysvětluje Horecký.

A popisuje, že na rozdíl od loňského roku jde skutečně o problém spíše u pracovníků. „Zatímco jsme minule měli pět tisíc nakažených klientů a tři tisíce nakažených zaměstnanců, tak teď je nakažených 700–800 lidí a je to v opačném poměru,“ říká Jiří Horecký a dodává, že proočkované jsou dvě třetiny pracovníků. Klienti z 92 procent a zároveň mají ze tří čtvrtin už i posilovací dávku.

Reklama

Doporučované