Hlavní obsah

Vakcíny na omikron jsou o krok blíž. Ve hře je i nástup zcela nového hráče

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Vývoj vakcín adaptovaných na nové varianty viru se posouvá. Podle odhadů by mohly být už na podzim. Ilustrační foto.

Reklama

Látky, které jsou upravené na specifické varianty koronaviru, nastoupily do zrychleného hodnocení. Mohou tak být dostupné už za pár měsíců. Zároveň do finále schvalovacích procesů míří vakcína francouzské Valnevy.

Článek

Jako první do režimu zrychleného hodnocení dat, tzv. rolling review, minulý týden vstoupila upravená verze látky Comirnaty od konsorcia Pfizer/BioNTech. Podle výrobců je přizpůsobena tak, aby poskytovala lepší ochranu proti konkrétní variantě nebo variantám koronaviru.

„Podrobnosti o vakcíně, tedy zda se zaměří na jednu nebo více variant, zatím v tuto chvíli nejsou známé. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) se v rámci přezkoumávání nejprve zaměří jen na údaje týkající se kvality a výroby pro komponentu zaměřenou na podvarianty omikron,“ přiblížila ve středu Irena Storová, šéfka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

V těsném závěsu za „novou Comirnaty“ je upravená verze Spikevax od Moderny. U ní již výrobci uvedli, že půjde přímo o bivalentní vakcínu. Zaměří se tedy na původní kmen a na variantu omikron.

„Ve zrychleném režimu hodnocení jsou tyto látky právě proto, že očekáváme, že by už na podzim byly potřebné. EMA bude postupovat tak, aby to bylo schváleno co nejrychleji,“ pokračovala Storová. „Nedokážu predikovat konkrétní datum. Snahy k tomu nicméně směřují.“

V Česku v posledních týdnech začínají převládat podvarianty omikronu BA.4 a BA.5, které podle dostupných informací stojí za nárůstem počtu nakažených. Podle zástupců SÚKL však stále platí, že dosavadní očkování je účinné proti těžkému průběhu covidu.

„Někteří výrobci vakcín se zaměřují i na jednotlivé subvarianty, ale zdá se, že původní očkování má význam i u omikronu. I v případě, že nebudou dostupné látky pro konkrétní varianty nebo pro subvarianty, tak by mohla být kombinace základního očkování proti původnímu viru a boosteru přínosná,“ podotkl ředitel sekce registrací SÚKL Tomáš Boráň.

Na koho to vyjde?

Zásadní otázkou však zůstává, koho se na podzim bude očkování týkat. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) už dříve připustil, že by se na podzim mohlo rozjet očkování tzv. čtvrtou dávkou (druhým boosterem) pro seniory a další ohrožené skupiny.

Podle Storové je aktuální doporučení Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) nemocí zřejmé a s Válkovým postupem souzní. Na podzim se však může změnit.

„Vypadá to tak, že největší prospěch z případné druhé posilovací dávky se jeví pro osoby nad 80 let. Ve věkové skupině 60 až 79 let by měly profitovat osoby, které jsou imunokompromitované (s oslabenou imunitou, pozn. red.). Co se týče osob pod 60 let, tak z pohledu ECDC zatím není druhý booster doporučován,“ uvedla.

Podle Boráně lze v případě rozšíření registrací předpokládat, že se budou čtvrté dávky podávat v určitém časovém oknu, ze kterého přirozeně vyplynou vyšší věkové kategorie.

„Logicky k podání půjdou lidé dříve očkovaní základním očkováním a lze očekávat věkovou stratifikaci. Zatím se zdá, že po podání druhého boosteru nastává poměrně rychlé vyvanutí imunity, proto je doporučeno nechat to spíše na podzim,“ doplnil.

Novinka na dosah

Kromě upravených vakcín by se na podzim mohlo očkování rozšířit i o další látky. Nakročeno má vakcína od francouzské firmy Valneva. Ta funguje na tradičním principu takzvaně inaktivovaného viru používaného například u vakcín proti chřipce.

„Tento týden probíhá jednání s Výborem pro humánní léčivé přípravky, který bude projednávat  registraci vakcíny Valneva. Očekáváme také stanovisko k Nuvaxovid a jejímu používání od 12 let. Je dost možné, že u obojí bude koncem tohoto týdne znám výsledek,“ sdělila šéfka SÚKL.

Vakcína má podle odborníků dvě hlavní výhody: lze ji uchovávat při teplotách podobných těm, jež umí vytvořit domácí chladničky a vyvíjí se tradičním způsobem ze živého viru jeho chemickou inaktivací.

Virus aplikovaný ve vakcíně tak nemůže napadat buňky, ani se v těle replikovat, vzbuzuje však odezvu imunitního systému. Firma již dříve uvedla, že by tři dávky vakcíny měly neutralizovat i omikron. Podle Tomáše Boráně je ale třeba na detaily ohledně dávek, účinnosti, věkových skupin a schématu očkování ještě počkat. „Vše je to předmětem jednání tento týden.“

Foto: SÚKL, Seznam Zprávy

Jak jsou na tom vakcíny na covid-19.

Reklama

Doporučované