Hlavní obsah

Korupce v Brně: Policie pátrá na účtu Švachulovy matky. Tamnímu šéfovi ANO z něj šlo 447 tisíc

Jiří Švachula dostal podle vyšetřovatelů na úplatcích téměř 8,8 milionu korun.Video: Martin Zíta, Seznam Zprávy

 

Reklama

Policisté prověřují, kolik peněz a komu posílal obviněný brněnský politik a jeho matka.

Článek

Detektivové, kteří pracují na rozsáhlém případu podezřelých veřejných zakázek městské části Brno-střed, prověřují finanční transakce na bankovním účtu hlavního obviněného – bývalého radního za hnutí ANO Jiřího Švachuly. A pátrání je přivedlo i na účty Švachulovy dvaasedmdesátileté matky.

Detaily dosavadních zjištění detektivů uvádí dokument Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, který Seznam získal. Žalobce do něj sepsal mimo jiné to, jaké částky Švachulovi a jeho matce na konta přicházely a komu peníze dále posílali. Jde často o částky v řádech statisíců, ale najdeme zde i bankovní převody ve výši mnoha milionů.

Státní zástupce Radek Mezlík, který kauzu dozoruje, v dokumentu zmiňuje, že trestná činnost skupiny obviněných se datuje od roku 2014, ale popsány jsou bankovní operace od začátku roku 2016.

Uvádí také, že Švachula disponoval čtyřmi účty. K dalšímu, který patřil jeho matce, pak měl dispoziční práva. A právě na něm se pak objevují nejvyšší částky.

Statisíce předsedovi

Na účtu ženy zůstalo letos na začátku března přes 13 milionů korun. Největší částku si sem v minulosti podle žalobce poslal sám Jiří Švachula: 22 milionů odeslal ze svého účtu, dalších celkově 2,5 milionu korun pak vložil v hotovosti.

Státní zástupce také uvádí, že z účtu 72leté ženy odešla částka 447 tisíc korun na konto společnosti Spagnol CZ. V ní působí zastupitel za hnutí ANO v Brně a bývalý předseda brněnské organizace Pavel Dvořák. Ten rezignoval na funkci poté, co byl minulý týden Švachula po rozsáhlé policejní akci obviněn (a s ním dalších osm lidí, pět obviněných včetně Švachuly je ve vazbě).

Pavel Dvořák však to, proč mu zmíněná částka z účtu Švachulovy matky přišla, vysvětlit nechce.

„K tomu se nebudu vyjadřovat. To je bez komentáře,“ řekl Seznamu Dvořák. V podobném duchu se vyjádřil k otázce, zda už v kauze vypovídal na policii.

Seznam kvůli transakcím, které policie zaznamenala na jejím účtu, kontaktoval i Švachulovu matku. Zastihl ji doma, ale setkání trvalo jen velmi krátce. Paní sice návštěvu přijala, ale když zjistila, co je účelem návštěvy a že hosté jsou novináři, rozhovor ukončila.

Byli jsme v domech, kvůli jejichž opravě vtrhla policie na radnici. Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

Pohyb peněz z účtu matky Jiřího Švachuly směrem k někdejšímu brněnskému předsedovi hnutí ANO nebyl jediný.

Z matčina účtu se platily také částky za služby jedné z brněnských cestovních kanceláří. Celkově jí Jiří Švachula či jeho matka poslali nejméně 1,4 milionu korun.

Za co to bylo, odmítli v kanceláři sdělit.

„Nemohu se k tomu veřejně vyjadřovat. Když se na mě policie obrátí, vše předám,“ uvedl jednatel cestovní kanceláře Evžen Máčal.

Podle žalobce přes účet prošly částky, které vyšetřovatelé přiřadili jak k Jiřímu Švachulovi, tak i k jeho matce.

Jde třeba o její důchod, ale i platby, které souvisí s úhradami jejich životních potřeb. „Peněžní prostředky jsou odčerpány především platbami kartou,“ uvedl žalobce Mezlík.

V dokumentu kromě pohybu na účtech Švachulových také vyšetřovatelé zdůvodňují, proč zablokovali několik nemovitostí Jiřího Švachuly, jak o tom o víkendu informoval Seznam.

Žalobce uvedl, že skupina obviněných podle vyšetřovatelů ovlivnila veřejné zakázky za zhruba 180 milionů korun. Server irozhlas.cz, který z dokumentu citoval jako první, pak uvedl, že úplatky s tím spojené vyšetřovatelé vyčíslili na více než 17 milionů korun.

Státní zástupce popsal, že zmíněných veřejných soutěží na zakázky se účastnily téměř vždy stejné firmy, které měly být předem dohodnuty, kdo zakázku získá a kdo naopak bude dělat „křoví“.

„Eliminovali skutečnou soutěž o předmětné veřejné zakázky, které byly fakticky přidělovány na základě dohody všech zainteresovaných subjektů,“ píše žalobce Mezlík.

Žalobce také uvedl, že aktéři mezi s sebou komunikovali přes zašifrované aplikace.

Reklama

Doporučované