Hlavní obsah

Kousek hradu pod stromeček. Za 1250 korun ho nabízejí ve Francii

Podarujte blízké tím, že z nich uděláte hradní pány ve Francii, radí CNN.Video: Youtube.com

 

Reklama

Co koupit k Vánocům blízkým, kteří všechno mají? CNN nabízí tip. Kousek hradu za 55 dolarů, tedy asi za 1250 korun. Dvě francouzské památkářské organizace se takto snaží zachránit už třetí chátrající pevnost v zemi – Château de Vibrac. Zájemci se stanou kolektivními spolumajiteli, zatímco část peněz půjde na restaurování hradu.

Článek

Francouzský startup Dartagnans.fr a nezisková organizace Adoptuj hrad nabízí veřejnosti spoluvlastnictví hradu Château de Vibrac. Prostřednictvím kolektivního odkoupení hodlá vybrat peníze, za které chce památku v oblasti Cognac na jihozápadu země restaurovat. Odhadovaná výše potřebné investice do oprav a údržby činí přibližně 1,24 milionu eur, v přepočtu zhruba 31,62 milionu korun.

Zatím se majiteli více než 100 let opuštěné stavby stalo přes 1700 lidí ze 45 světových států. Společnosti od nich nashromáždily spolu s dalšími příspěvky více než 175 tisíc eur, což je asi 14 procent potřebné částky.

Každý ze spoluvlastníků přitom za zmíněných 55 dolarů dostane do Château de Vibrac celoživotní přístup, parcelu na zahradě s jeho vlastním jménem a možnost podílet se na utváření historie Francie, píše CNN.

Památka pochází z 9. století, a je už třetí v pořadí, kterou organizace zachraňují. Loni uspořádaly sbírky a nabídly spoluvlastnictví hradu Ebaupinay z 15. století a v roce 2017 se jim podařilo získat finance pro Mothe-Chandeniers ze 13. století. Obě stavby se nacházejí severně od staršího Château de Vibrac.

Reklama

Doporučované