Hlavní obsah

Kradl u britské královny. Lup prodával lacino přes eBay

Foto: Profimedia.cz

Britská panovnice Alžběta II. měla s personálem ve svých palácích potíže už v minulosti.

Reklama

Ke krádeži desítek předmětů v londýnském Buckinghamském paláci se poberta jménem Adamo Canto přiznal u soudu. Různé fotografie a medaile 37letý zaměstnanec cateringové firmy prodával hluboko pod cenou na internetu.

Článek

Zloděj se u westminsterského magistrátního soudu doznal ke třem případům krádeže, kterých se dopustil od listopadu 2019 do srpna 2020. Řadu odcizených předmětů policisté našli ve zlodějově přechodném bydlišti pro personál, v palácovém komplexu Royal Mews.

Canto ukradl třeba několik oficiálních fotografií členů královské rodiny podepsaných princi Williamem a Harrym i vévodkyní Kate. Zloděj nechal zmizet i medaili člena Bathského řádu, která patřila viceadmirálovi Johnstone-Burtovi, který má na povel fungování Buckinghamského paláce. To se ukázalo jako chyba. Viceadmirál se totiž po medaili začal pídit, a to v okamžiku, kdy jí chtěl vyšperkovat sváteční uniformu u příležitosti oslav královniných narozenin.

Nepoctivci, který pro Buckinghamský palác pracoval prostřednictvím charitativní společnosti Royal Collection Trust, vytvořila příležitost k jeho nekalým rejdům pandemie koronaviru. Díky ní se totiž dostal k úklidovým pracím a získal přístup do prostor, kam dříve nesměl.

Adamo Canto okrádal i své spolupracovníky a několik předmětů sebral z obchůdku s upomínkovými předměty v Queen's Gallery. Zloděj se naboural i do kumbálu s majetkem prince Andrewa, vévody z Yorku. V kapse mu skončilo i fotoalbum z návštěvy Donalda Trumpa ve Spojeném království v hodnotě asi 1 500 liber.

Státní zástupce Simon Maughan u soudu uvedl, že zloděj odcizil předměty v hodnotě od 10 000 do 100 000 liber (asi 2,925 milionu korun). 37 z nich zpeněžil hluboko pod cenou na eBay, kde utržil v přepočtu jen asi 225 000 korun. Canto byl sice z vazby podmínečně propuštěn, ale dostalo se mu varování, že může počítat s trestem odnětí svobody.

94letá britská panovnice v Buckinghamském paláci i kvůli pandemii koronaviru už od března 2020 nepobývá. S manželem, princem Philipem, se střídavě zdržuje ve skotském Balmoralu, panství Sandringham v Norfolku a na hradě Windsor.

Reklama

Doporučované