Hlavní obsah

Krápníky, chátrající konstrukce, kusy Stalina. Podívejte se, jak vypadá podzemí pod „frontou na maso“

Reportáž zpod bývalého místa „fronty na maso“.Video: Šimon Trantina, Seznam Zprávy

 

Reklama

Praha musela kvůli riziku propadnutí uzavřít bývalé místo gigantického Stalinova pomníku. V ohroženém zavřeném objektu jsme natáčeli.

Článek

„Část objektu je zkorodována, železné konstrukce, které jsou v tom betonu, již neplní pevnostní funkci tak, jak to mělo být původně,“ říká ke stavu konstrukce podpírající zastřešení podzemního prostoru o rozloze jednoho hektaru radní pro správu majetku Jan Chabr.

Shora do podzemního komplexu zatéká, což se projevuje vznikem krápníků. V zastřešující konstrukci jsou průhyby, které překračují normu. To jsou důvody, jimiž magistrát ve statickém posudku, který si od něj vyžádal stavební úřad Prahy 7, podmiňuje uzavření prostoru kolem metronomu.

Betonová pilířová konstrukce by se mohla propadnout, kdyby na ní například velký počet lidí nahoře způsobil moc velké zatížení. Praha tak horní část objektu musela ve čtvrtek zavřít na neurčito, než dojde k podepření zastřešení podzemní stavby.

„O kompletní rekonstrukci se bude dále jednat, to potrvá delší dobu. V tuto chvíli se tady udělá dočasné opatření, systém heverů a podpěr, aby areál Letenských sadů byl zase přístupný veřejnosti. Nechceme mít ten areál zavřený do konce roku,“ dodal Jan Chabr z TOP 09. Podle něj instalace podpěr bude trvat několik týdnů a stát zhruba sedm milionů korun.

Do konce roku vznikne i detailní posudek, v rámci kterého se „Stalin“ podrobí mimo jiné i zatěžkávací zkoušce. Ten rozhodne o konkrétní podobě budoucnosti objektu.

Po rekonstrukci, která by řádově stála stovky milionů korun, určitě v podzemí nebude galerie, jak navrhovalo poslední vedení magistrátu, nynější zastupitelstvo to zamítlo. Spojené síly pro Prahu navrhovaly zřídit tam muzeum totalitních režimů.

Podzemí stavby teď používá společnost Containall, která v letní sezoně na místě (a ještě ve Stromovce) pořádá kulturní akce a prodává občerstvení.

Hektarová podzemní stavba vznikla v roce 1949 jako základ k monumentálnímu sousoší připomínajícímu generálního tajemníka Komunistické strany Sovětského svazu Josifa Vissarionoviče Stalina. Mělo 15 metrů na výšku a na letenském piedestalu stálo od roku 1955 (dva roky po Stalinově smrti) do roku 1962, kdy ho českoslovenští komunisté nechali odstřelit v důsledku nástupu nového sovětského generálního tajemníka Nikity Chruščova a nového směřování socialistického smýšlení zpochybňující diktátorův kult osobnosti.

Přes půl století staré kusy zbytků sochy jsou stále v podzemí pod metronomem, který nad prostorami stojí od roku 1991.

Reklama

Doporučované