Hlavní obsah

Krasavec, idol, pokrytec? Kanada se probírá z Trudeaumánie

Mapa Martina Jonáše: Justin Trudeau, politik s vizáží hollywoodského herce. Probírá se Kanada z Trudeaumánie?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Kanadský premiér Justin Trudeau svého času uchvátil domácí i světovou veřejnost. Ovšem – vzdal se splnění některých klíčových volebních slibů.

Článek

Kontrast mezi lídry Severní Ameriky by na první pohled ani nemohl být větší. Na jedné straně politický buldozer Donald Trump, na druhé straně uhlazený slušňák Justin Trudeau, který uchvacuje zejména dámskou část voličstva nejen svými liberáními vizemi, ale také svým zjevem.

Jejich rozdílnost jako by se opět jasně projevila i v minulých dnech. Donald Trump dramaticky zmenšil rozlohu chráněných území, která mají sloužit i jako památníky indiánské kultury. Justin Trudeau se naopak omlouval příslušníkům inuitské menšiny, které se jeho předchůdci snažili za cenu drastických opatření zbavit původního jazyka a kultury.

Podle novinářky Radky Zítkové, která několik let žila v Kanadě, ale není obraz Justina Trudeaua jednoznačný. Například jeho ekologické tažení na mezinárodním poli kontrastuje s domácí politikou, ve které preferuje ekonomické zájmy na úkor přírody.

Rozhovor s Radkou Zítkovou o Justinu Trudeaovi najdete v úvodu článku. Celý pořad Mapa si můžete pustit na přiloženém videu.

Mapa Martina Jonáše: O Severní Koreji a kanadské Trudeaumánii.Video: Martin Jonáš

Reklama

Doporučované