Hlavní obsah

Krematoria se plní. Padesát zesnulých z Ostravy zpopelní na jihu Moravy

Foto: Krematorium Ostrava

Krematorium v Ostravě.

Reklama

aktualizováno •

Přeplněné ostravské krematorium pošle první zesnulé do Hustopečí. Ministerstvo vnitra připravuje statistiku volných kapacit po celém Česku. Na maximum se podle odhadů brzy dostanou i další krematoria.

Článek

Krematoria na severní Moravě již překročila svoji kapacitu. Podle šetření Hasičského záchranného sboru ČR, které představil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), se i v dalších krajích limitně blíží maximu a v nejbližších dnech a týdnech může dojít k překročení kapacity i v jiných regionech. Několik desítek zesnulých už přepravují do Jihomoravského kraje.

Vnitro proto spolu s ministerstvem pro místní rozvoj a Asociací pohřebních služeb připravují statistiku volných kapacit českých krematorií tak, aby mohly být využívány volné kapacity krematorií po celém Česku. Vytížené regiony by pak nemusely využívat náhradní mrazicí zařízení, jako je tomu například v Ostravě.

„Teď by měl být převoz asi 50 těl do Hustopečí, které nabídly volnou kapacitu. Takto budeme postupovat i v dalších případech,“ uvedl Hamáček. Nejvíce volných kapacit mají podle něj v tuto chvíli krematoria v Praze.

Vedení krematoria v Hustopečích však konkrétní informace o převozu 50 nebožtíků ze severu Moravy zatím nemá. „Poslední informace je ze včerejška, a to taková, že se o tom jedná. Naše skladovací kapacity by 50 těl navíc nedokázaly pojmout, ale podle předběžných informací by k nám měla být těla dopravena s mobilními chladicími boxy,“ řekl ředitel krematoria Zdeněk Valíček. Krematorium nyní funguje nonstop na tři směny.

Organizovat tyto převozy by měl organizační tým pod vedením Asociace pohřebních služeb. Což má pomoci zajistit i techniku, tedy pohřební vozy, kterými nedisponují ani hasiči, ani armáda. „Pro převozy budeme muset velmi pravděpodobně využít externího dodavatele,“ dodal Hamáček. Pracovní skupina by s konkrétním řešením měla přijít tento pátek.

Předseda Asociace pohřebních služeb Jaroslav Mangl řekl, že podle zákona o pohřebnictví novelizovaného v roce 2017 za ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (za ANO) mohou vozit mrtvé pouze speciální pohřební vozidla, což vylučuje pomoc od armády či hasičů. Řešením by podle něj mohla být případná výjimka udělená hlavní hygieničkou či vybudování dalších kapacit přímo v Ostravě. Zvýšit márniční kapacity by podle něj měly i jednotlivé pohřební služby, ty by v kraji také mohly využít nejbližší volná krematoria.

Ostravské krematorium je jediné v Moravskoslezském kraji a v současné době zpopelňuje o 60 procent více než za normální situace a ani při maximálním výkonu není schopno zpopelnit všechny zesnulé. Na maximální výkon jede už od konce října, pracovalo i přes vánoční svátky. Už v listopadu přistavilo externí chladicí zařízení, tento týden muselo přistavit dva mrazicí kamiony.

Také krematorium v Jaroměři, které je jediné v Královéhradeckém kraji, v současnosti zpopelňuje zhruba o 50 procent zesnulých více oproti normálu. Na 80 až 90 procentech kapacity je od listopadu 2020. Krematorium v Jaroměři má kapacitu 600 těl měsíčně, za běžného stavu spálí zhruba 300 zesnulých měsíčně. „Stíháme, krematorium jede. Kapacita krematoria je pro Královéhradecký kraj dostatečná. Běžně jedeme na jednu pec, nyní máme zapnuté obě pece,“ řekl dnes ředitel František Fischer. Podle něj neuvažují o pořízení mrazících boxů.

Nárůst zakázek v jaroměřském krematoriu kopíruje se zpožděním epidemický vývoj kolem koronaviru v kraji. V posledních týdnech se situace v regionu zhoršuje, přibývá nakažených, hospitalizovaných s covidem a v posledních dnech i úmrtí. Prognóza na následující týdny tak není příznivá.

„Kdybychom se dostali nad 600 měsíčně, asi by to byl problém. Nicméně hodně záleží na organizaci práce,“ řekl Fischer.

Krematorium v Jaroměři zahájilo činnost v roce 1994, jde o akciovou společnost. Akcionáři jsou města Hradec Králové, Dvůr Králové a Jaroměř. Krematorium v Jaroměři ročně zpopelní kolem 3000 zesnulých. Podle vedení krematoria to zřejmě bude za loňský rok více, protože se

Reklama

Doporučované