Hlavní obsah

Křetínský spustí největší elektrárnu na biomasu ve Francii, navzdory kritice

Foto: Profimedia.cz

Daniel Křetínský rozjíždí pozastavenou elektrárnu na biomasu, která je zároveň největší podobnou elektrárnou ve Francii.

Reklama

Firma českého miliardáře Daniela Křetínského spustí pozastavenou elektrárnu na biomasu ve Francii. Ekologičtí aktivisté elektrárnu kritizovali, ale úřady nakonec rozhodly o spuštění. Jde o největší elektrárnu svého druhu v zemi.

Článek

Energetická společnost Gazel Energie z holdingu EPH Daniela Křetínského získala na konci loňského roku povolení znovu spustit elektrárnu v jihofrancouzském městě Gardanne. Křetínský ji nabyl v rámci odkupu aktiv od německého Uniperu před půldruhým rokem.

Odvolací soud v Marseille povolil provoz elektrárny, která je největším výrobcem elektřiny z biomasy ve Francii, těsně po Vánocích. Její provoz je zastaven od června 2017, kdy soud zakázal její činnost kvůli tomu, že není dostatečně zhodnocen dopad na životní prostředí, hlavně na lesy departamentu Bouches du Rhone. V rozhodnutí zveřejněném 25. prosince nicméně stojí, že „těžba dřeva a výroba elektřiny jsou dvě různé činnosti“, citovala soud agentura AFP. Ředitel komunikace skupiny EPH Daniel Častvaj rozhodnutí soudu zatím nechtěl komentovat.

Předchozí vlastník Uniperu do elektrárny na biomasu zainvestoval zhruba 300 milionů eur (7,8 miliardy korun), přičemž v ní pracuje asi sedmdesát zaměstnanců. S výkonem 150 megawattů má kapacitu vyrábět šest procent elektřiny pro region Provence-Alpes-Côte d'Azur při spotřebě 850 tisíc tun biomasy, většinou dřeva.

Poloha města Gardanne

Kritika ekologických aktivistů

Biomasa patří k energetickým zdrojům, které jsou ohleduplnější k životnímu prostředí. Nicméně ekologičtí aktivisté kritizují gigantické rozměry elektrárny v Gardanne.

Jejich argumenty však vyvrátila veřejná zpráva publikovaná na začátku prosince, k níž se přiklonil i soud. Provoz elektrárny by se měl postupně obnovovat „od začátku ledna a v plném provozu by měla být na jaře“, citovala generálního ředitele Gazel Energie Jean-Michela Mazalerata agentura AFP. Gazel Energie plánuje na místě vybudovat vlastní pilu, pěstovat dřevěné porosty a rozvíjet vodíkové technologie.

Na obnovení provozu spoléhá i mnoho obyvatel regionu, který byl historicky závislý na těžbě uhlí. „Čtyřicet procent dětí v našich jeslích má rodiče žijící na hranici chudoby,“ uvedl starosta Gardanne Hervé Granier.

Náhrada za uhlí

V prvním trimestru letošního roku je podle něho kvůli utlumování uhelné elektrárny, která je součástí Křetínského aktiv, i kvůli koronaviru v regionu ohroženo 300 až 400 pracovních míst. Uhelné elektrárny se podle plánu zveřejněného prezidentem Emmanuelem Macronem ve Francii zavřou nejpozději v roce 2022.

Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského získal elektrárny a další aktivity německé skupiny Uniper ve Francii před půldruhým rokem. Holding tehdy přebral od Uniperu všechna aktiva, mimo jiné společnost zabývající se prodejem energií, dvě plynové elektrárny v Saint-Avold, dvě uhelné elektrárny v Saint-Avold a Gardanne, elektrárnu na spalování biomasy v Gardanne a větrné a solární elektrárny.

Společnost Gazel Energie je třetím největším francouzským výrobcem energie z flotily uhelných, plynových a biomasových elektráren a větrných a solárních farem o celkovém výkonu 2263 MW.

Reklama

Doporučované