Hlavní obsah

Kritika za podporu Erdogana od německých hráčů neutichá. Nepískejte na ně, vyzval fanoušky trenér

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Německý kouč Löw doufá, že fanoušci přestanou s pískáním na dvojici záložníků.Video: Karolína Bulisová, SNTV

 

Reklama

Trenér německých fotbalistů Joachim Löw doufá, že fanoušci národního týmu přestanou pískat na Mesuta Özila a Ikaye Gundogana. Oba hráči s tureckými kořeny se před měsícem setkali s tureckým prezidentem Erdoganem. V německých médiích tím vyvolali poprask, který stále neutichá.

Článek

Fanoušci německého národního týmu oba hráče vypískali při přípravných utkáních na světový šampionát. Nesouhlasí s tím, že se oba hráči, kteří se narodili v německém Gelsenkirchenu tureckým rodičům, setkali s tureckým prezidentem.

Záložník Gundogan v současnosti působí v Manchester City. A právě dres svého týmu Erdoganovi věnoval. Německé fanoušky ještě víc pobouřilo, že na dresu bylo věnování „mému prezidentovi”. Gundogan se zpětně za setkání omluvil a uvedl, že nebylo politicky motivované. Oproti němu se záložník Arsenalu Mesut Özil odmítl k situaci vyjádřit.

„Mojí prací je, aby oba hráči, které tato situace očividně zasáhla, byli v dobré formě. Nejspíš se na ně bude pískat, což si přeji, aby se nedělo. Ale mým úkolem je dostat je oba do stavu, kdy budou pro tým přínosem,” uvedl Joachim Löw na tiskové konferenci.

Oba hráči se ještě před odletem Němců do Ruska setkali i s německým prezidentem Steinmeierem. Chtěli tak fanouškům naznačit, že jsou oddaní Německu a německé reprezentaci.

Celá situace rozhořčila německou fotbalovou asociaci. Podle jejího prezidenta Reinharda Grindela by Özil i Gundogan mohli udělat o něco víc, než se jen setkat s německým prezidentem.

„Gundogan hned řekl, že udělal chybu, dělal vše, co mohl. I tak na něj ale fanoušci pískali. Pokud se Özil k situaci nechce vyjádřit, tak snad svou oddanost Německu ukáže na hřišti,” uvedl Grindel.

Otázkou stále je, zda právě Özil nastoupí v úvodním zápase v úvodní jedenáctce. V posledních týdnech se totiž potýkal se zdravotními problémy. Löw odmítl komentovat, zda záložníka Arsenalu nasadí od první minuty. Německá média tak začínají spekulovat, že možná německý kouč nechá Özila na lavičce, aby ho uchránil pískotu fanoušků.

Obhájci titulu mistrů světa zahájí turnaj v neděli v Moskvě proti Mexiku.

Video: Představení německé reprezentace před šampionátem

Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované