Hlavní obsah

Pražští radní nedali zelenou Kaplického blobu za miliardy. Rozhodnout má nové vedení Prahy

Foto: Vizualizace pro Magistrát hlavního města Prahy, Seznam Zprávy

Stavba takzvaného Oka nad Prahou by měla přijít podle současných odhadů na čtyři miliardy.

Reklama

Vedení Prahy mělo v úterý rozhodnout, zda si magistrát nechá zpracovat studii, která by měla prozkoumat všechna rizika při stavbě známého komplexu Jana Kaplického.

Článek

Pražští radní nechají na nové vedení hlavního města rozhodnutí, zda budou chtít pokračovat v přípravě stavby takzvaného „Oka nad Prahou“. Jde o centrum, které je známo spíše jako chobotnice nebo blob architekta Jana Kaplického a má vzniknout na Letné.

Vedení Prahy mělo na svém zasedání v úterý rozhodnout, zda si magistrát nechá zpracovat studii, která by měla prozkoumat všechna rizika stavby. Jenže materiál byl z jednání radních – podle informací Seznamu – při hlasování o programu stažen.

„Tisk byl na základě žádosti nově vzniklých klubů stažen,“ potvrdil radní Jan Wolf, který dokument předložil.

Primátorka Adriana Krnáčová i její náměstek Petr Dolínek také nechtějí o zásadních projektech rozhodovat. Vedle Kaplického chobotnice tak Dolínek stáhl i návrh na zbourání Libeňského mostu. „Tímto bychom se už neměli zabývat,“ řekla Krnáčová.

Navíc část nově vznikající pražské koalice třeba stavbu komplexu na Letné nepodporuje. Například starosta Prahy 7 Jan Čižinský, který by nyní mohl usednout také ve vedení magistrátu, řekl, že by se měla uspořádat nová soutěž.

„Soutěž na návrh neproběhla správně. Ale bylo by samozřejmě možné se nové soutěže zúčastnit i s návrhem Oka nad Prahou,“ uvedl Čižinský.

Poslechněte si, co říká starosta Prahy 7 Jan Čižinský o vzniku nové koalice v Praze.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Studie, kterou si musí magistrát před výstavbou vypracovat, by měla zodpovědět několik otázek.

Zejména, kolik by měla stavba stát – dnešní odhad je mezi 2,7 až 4 miliardami korun – co vše by měla nabízet, na kolik přijde její provoz, ale rovněž to, zda nehrozí komplikace při samotné výstavbě. Oko nad Prahou má být totiž na Letné poblíž výjezdu z tunelu Blanka.

Veškerá práva k této stavbě vlastní bývalá manželka autora návrhu a mimo jiné končící pražská zastupitelka za ANO Eliška Kaplická Fuchsová, která je chce Praze poskytnout zdarma.

Centum má vzniknout na pozemcích, které Praha ohodnotila až na 250 milionů korun. Celý komplex by měl mít zhruba 40 tisíc metrů čtverečních.

Podle návrhu v něm má být divadlo Minor, městská knihovna nebo vyhlídka na Prahu s restaurací. Budoucí investor by měl mít k dispozici ke komerčnímu využití asi 33 tisíc metrů čtverečních.

Současný návrh počítá s tím, že by Praha mohla vyhlásit výběrové řízení na firmu, která by komplex postavila v průběhu příštího roku.

Samotná stavba by měla začít v polovině roku 2021. Jenže vše se může kvůli politické situaci o dalších několik měsíců odsunout.

Reklama

Doporučované