Hlavní obsah

Krnovský vánoční strom roste na náměstí, Bruntál dostane strom darem

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Radnice v Krnově na Bruntálsku už několik let jako vánoční strom využívá smrk, který roste na náměstí. Letos ale asi naposledy, strom totiž vinou škůdce chřadne.

Článek

Jiná města jako Bruntál či Opava spoléhají na dary nebo své městské lesy. Stejně letos postupuje i vedení ostravského magistrátu. V centru Ostravy bude po šesti letech opět živý strom, který z Beskyd přivezou Ostravské městské lesy. Vyplývá to z ankety ČTK.

Stříbrný smrk, který roste na Hlavním náměstí v Krnově na Bruntálsku, tamní radnice jako hlavní součást vánoční výzdoby využívá od roku 2013. V posledních letech ale strom chřadne. Jeho špatný stav se projevuje hnědnoucím a opadávajícím jehličím a suchými větvemi. Na vině je pravděpodobně mšice smrková. Ta napadá častěji smrky vysazené ve městě než v lesních porostech, na její přemnožení mají vliv především mírné zimy a dlouhodobý nedostatek vody.

Městu se smrk nepodařilo zachránit, a tak bude letos ozdoben naposledy. „Zvažovali jsme vysazení nového už vzrostlého stromu. To by ale bylo nákladné. Navíc se v budoucnu plánuje i úprava plochy náměstí,“ řekla mluvčí města Dita Círová. Radnice tak v budoucnu bude spoléhat například na dary obyvatel.

Darovaný strom, jedle stejnobarevná ze zahrady Marie Hanákové z Lomnice u Rýmařova, bude letos zdobit bruntálské náměstí. Majitelka strom vysadila před 25 lety. „Jenže dnes už je tak vysoký a roste pořád dál a já musím myslet na to, co by se stalo, kdyby jej náhodou shodil vítr. Natropil by škodu u nás nebo u sousedů, proto jsem se rozhodla, že půjde dolů,“ uvedla Hanáková. Letošní vánoční strom pro Bruntál byl vybrán z šesti, které nabídli lidé z města a okolních obcí. Musel splňovat řadu kritérií. Důležité bylo také jeho umístění, neboť k jeho pokácení a převozu je zapotřebí těžká technika.

Hned dva vánoční stromy budou mít obyvatelé Opavy v centru města. Zdobit budou Horní i Dolní náměstí. Oba stromy jsou dovezené z Městských lesů ve Skřipově.

Městské lesy dodají letos vánoční strom i do centra Ostravy. Tam bude živý strom po šesti letech, kdy se ke zdobení používal umělý strom. Pochází z Beskyd, konkrétně z Jestřábí. Stojí na pozemku, který patří Ostravě. Jeho pokácení a převoz na Masarykovo náměstí zajistí Ostravské městské lesy a zeleň. „Jedná se o desetimetrový smrk ztepilý, který nám lesy pro Ostravské Vánoce nabídly proto, že by stejně musel být z důvodu ohrožení kůrovcem skácen k zemi,“ řekl za pořadatele vánočních akcí Jan Šumbera ze společnosti Černá louka.

Všechna oslovená města a jejich zástupci připravují i slavnostní rozsvícení nazdobených vánočních stromů. S tím spojený program se bude konat v závislosti na epidemické situaci a platných opatřeních. Například v Krnově a Opavě se vše chystá na 28. listopadu. V Bruntále se strom rozsvítí už 26. listopadu.

Reklama

Doporučované