Hlavní obsah

Krnovští strážníci rozdávají seniorům osobní alarmy, přivolají si tak lépe pomoc

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Strážníci krnovské městské policie rozdávají seniorům osobní alarmy. Jejich prostřednictvím mohou přivolat pomoc.

Článek

Město do nákupu poplašných zařízení investovalo desítky tisíc korun, pořídilo bezmála 1000 těchto alarmů připomínajících přívěšek na klíče.

Osobní alarmy si mohou od začátku ledna opět vyzvednout krnovští senioři v sídle městské policie v Žižkově ulici. „Alarm vypadá jako malý přívěšek ke klíčům, který lze jednoduše spustit vytažením pojistky. Senior tak může přístroj, který vydává zvuk o síle 90 decibelů, nosit v kapse, v kabelce nebo na krku,“ řekla Irena Šindlerová z krnovské radnice.

Alarm podle ní sice není napojený na žádný centrální bezpečnostní systém, jeho hlasitý zvuk však může upozornit na potřebu přivolání pomoci nejen při obtěžování či napadení útočníkem, ale také při náhlých zdravotních problémech. „Použití přístroje je naprosto jednoduché a jeho účinnost je vysoká. Senioři proto nemusí mít žádné obavy, navíc jim strážníci při předávání vysvětlí, jak mají s pomůckou zacházet,“ dodala.

S rozdáváním alarmů začali krnovští strážníci na podzim roku 2018, kdy si senioři rozebrali první dvě stovky kusů. Protože byl o přístroje velký zájem, pracoviště prevence kriminality po dohodě s městskou policií zakoupilo následující rok dalších 550 osobních alarmů. „Ani poté se ale poptávka nezmenšila, proto jsme nakoupili koncem roku 2020 dalších 250 osobních alarmů za 22 500 korun,“ uvedla Šindlerová.

Reklama

Doporučované