Hlavní obsah

Krotitel Berousek se brání u soudu. Tygry jsem na jídlo nestřílel, řekl

Podle obžaloby Berousek dodával zvířata, Hrozínek je zpracovával a Xuan zajišťoval odbyt vyrobených přípravků a preparátů.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

aktualizováno •

U soudu v České Lípě začal proces v případu obchodníků s tygřím masem.

Článek

Krotitel a chovatel tygrů Ludvík Berousek předstoupil jako obžalovaný před Okresní soud v České Lípě.

Podle obžaloby byl člen slavného rodu Berousek součástí řetězce obchodníků, kteří zabíjeli a zpracovávali vzácné tygry na léčivé preparáty nebo potravinové přípravky.

„Za padesát let, co dělám se zvířaty, jsem nic takového neudělal. Je to úplný nesmysl," řekl Seznamu u soudu Ludvík Berousek.

Případ vzbudil velký zájem v polovině loňského července, kdy policie s celníky vnikla do Berouskova zooparku v Býšti u Prahy. U Berouska tehdy našla zastřeleného tygra.

Spolu s Berouskem obvinila také preparátora zvířat Miloše Hrozínka a obchodníka Xuan Vu Le. Všechny vzal tehdy soud do vazby. Berouska a Xuana po čtyřiceti dnech propustila, přičemž obchodník následně zmizel do zahraničí. Hrozínek je ve vazbě dodnes.

Podle obžaloby Berousek dodával zvířata, Hrozínek je zpracovával a Xuan zajišťoval odbyt vyrobených přípravků a preparátů. Výnosy měly být mnohamilionové.

„Já jsem pouze Hrozínka objednával na preparování uhynulých zvířat. Jako chovatel mám právo si nechat kůži uhynulého zvířete. Přece ji nevyhodím. Nejsem Onassis," vysvětloval Berousek u soudu.

Skutečnost, že u něho policie našla zastřeleného tygra, vysvětlil tak, že ho zastřelit musel, protože byl nebezpečný.

„Zabil mi už dvě samice. Bál jsem se, že uteče a ohrozí lidi v obci. To jsem si nemohl vzít na svědomí. Nebyl to žádný vzácný tygr. Byl to kříženec, jako všichni v mém chovu."

Preparátora přivedli z vazby

Obžalovaný preparátor Miloš Hrozínek, který je stále ve vazbě, také trvá na své nevině.

Když ho vedla vězeňská eskorta okolo novinářů, jen vykřikl, že stíhání je nezákonné a on sám se mohl dopustit maximálně přestupku.

U soudu se objevil také Hrozínkův otec. Ten před novináři prohlásil, že policie spolu se státním zástupcem zatajuje důkazy ve prospěch obžalovaných. Státní zástupce podle Zdeňka Hrozínka tají tři čtvrtiny původního spisového materiálu.

Státní zástupce Michael Dostál tato obvinění důrazně odmítl. Prý to bere tak, že obžalovaní se mohou hájit jakýmkoliv způsobem, mohou tedy i lhát. Dostál trvá na tom, že se žalované trestné činnosti dopustili a hrozí jim tak až pětileté tresty.

U soudu svědčil také veterinář, který řešil úmrtí některých Berouskových tygrů. Ten před soudem prohlásil, že u Berouska nezaznamenal nic podezřelého. A úmrtí tygrů, ke kterým byl přivolán, byla skutečně přirozená.

Soud jednání odročil na druhou polovinu února. Jestli už v únoru vynese rozsudek, to ale zatím není jasné.

Reklama

Související témata:

Doporučované