Hlavní obsah

Video: Při pondělní razii objevili celníci i čerstvě zastřeleného tygra

Policie a Celní správa odtajnily záběry z razie proti obchodníkům s tygry. Video: Celní správa ČR

 

Reklama

Kromě zastřeleného tygra policie objevila také kožešiny nejméně tří dalších zvířat.

Článek

Celní správa a policie po třech dnech odtajnily záběry ze zásahu proti skupině lidí obchodujících s tygřími produkty. Při razii objevili celníci i čerstvě zastřeleného tygra a také tygří kůže nejméně dalších tří zvířat.

Celníci zajistili rovněž maso, kosti a hotové produkty jako masox a tygří víno. Pachatelé tygry podle vyšetřovatelů chovali, zabíjeli a zpracovávali na výrobu léků podle čínské medicíny.

Při prohlídce se nalezlo také více než dvacet zmražených těl dalších chráněných živočichů, například káněte, ledňáčka, puštíka nebo bobra.

„Hygienické podmínky a prostředí u preparátora byly odpudivé. Na dvoře se například našel mrazák, který byl už dva roky vypnutý a stále v něm bylo uloženo maso,“ řekl ředitel sekce pátrání Generálního ředitelství cel Robert Šlachta.

Celníci v kauze obchodování s tygřími produkty obvinili tři lidi. Za spolupachatelství na přečinu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy jim hrozí až pětileté tresty. Čech ve věku 35 let a jeho 56letý vietnamský kolega jsou ve vazbě. Třetí 67letý pachatel je stíhán na svobodě.

+2

Při operaci TROFi zasahovala policie v pondělí ráno v pražské vietnamské tržnici Sapa, v zooparku Bašť, který vlastní Ludvík Berousek, v Doksech a také v Karlštejně.

Nejstarší z pachatelů zvířata choval a obchodoval s nimi. Druhý Čech, bývalý preparátor, tygry zabíjel, porcoval a následně z nich vařil tygří produkty. Další pachatel, člověk vietnamské národnosti, výrobky prodával na evropském trhu. Část zboží putovala i do Vietnamu.

Skupina fungovala nejméně od roku 2016, kdy celníci v Ruzyni zadrželi tygří zuby a další výrobky. Policie dále prošetřuje, jak byla zvířata zabíjena a kdo další se na byznysu s tygry podílel.

Cena kostí se na černém trhu pohybuje kolem dvou tisíc dolarů za kilogram, kůže se prodává v průměru za dvacet tisíc dolarů. Hotový masox stojí dokonce 1500 korun za gram.

„Asijská medicína věří, že veškeré části lva nebo tygra slouží k tomu, že budete zdraví a nekonečně krásní,“ uvedl ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss. Poptávka po tygřích produktech je na trhu velká.

Inspekce životního prostředí eviduje v Čechách na 140 tygrů, 40 z nich žije v klasických zoologických zahradách. Evidence ale nemusí být kompletní – počet tygrů na území České republiky tak může být ve skutečnosti vyšší.

Reklama

Související témata:

Doporučované