Hlavní obsah

Kryptoměna od Facebooku si po útěku společností Visa či Mastercard pojišťuje partnery smlouvou

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Asociace Libra, vytvořená společností Facebook, oznámila svých 21 zakládajících členů. Stalo se tak poté, co od spolupráce na projektu kryptolibry odstoupilo několika významných investorů, včetně společností Visa a Mastercard.

Článek

V pondělí oznámily státy G7, že plánovaná kryptoměna Libra čelí kritice ze strany regulačních orgánů. Projekt podle nich představuje hrozbu pro globální finanční systém.

Americký ministr financí Steven Mnuchin uvedl pro CNBC, že partneři Libry odcházejí, protože si uvědomili, že digitální měna Facebooku nedokáže splnit požadavky regulace. Stalo se tak v případě platebních gigantů Visa a Mastercard, internetové aukční síně eBay nebo firmy pro digitální platby Stripe. Ty v návaznosti na kritiku a rizikovost projektu rozvázaly spolupráci s asociací.

Mnuchin také dodal, že pokud libra nesplní pravidla boje proti praní špinavých peněz, může proti ní přímo zasáhnout vláda.

Skupina v projektu pokračuje

Asociace Libra zahájila své první zasedání v Ženevě a zakládající členové, včetně Uber, Spotify nebo Vodafone, se formálně podepsali ke spolupráci na projektu. Informoval o tom generální ředitel asociace Libra Bertrand Perez.

„Nyní máme naprostou záruku jejich zapojení a získali jsme jejich úplnou důvěru,“ řekl.

Sdružení Libry navazuje další spojenectví. „Chceme vybudovat platformu, která je pevná, která vydrží a která přežije v dlouhodobém horizontu,“ sdělil Perez. Dodal také, že je stále „optimistický“ a věří, že projekt nalezne minimálně 100 členů asociace, jak původně plánovali.

Spuštění projektu bylo původně plánováno na polovinu roku 2020. V rozhovoru pro BBC ale Perez vzhledem k problémům s partnery nevyloučil, že zahájení obchodování měny může být zpožděno.

Evropa se proti Libře brání

Německá vláda v září schválila strategii, ve které se zavázala k boji proti snahám zavádět paralelní měny.

Francouzský ministr hospodářství a financí Bruno Le Maire zase nově varoval, že za současných okolností představuje Libra hrozbu a neměla by být v Evropě schválena.

Vedení Facebooku se tomuto tvrzení brání. Nová digitální měna může podle Facebooku pomoci snížit náklady na globální převody peněz a pomoci těm, kteří nemají přístup k bankovnímu systému.

Podle BBC státy G7 ve své zprávě popsaly devět hlavních rizik, která digitální měna představuje. Zpráva bude předložena ministrům financí na výročním zasedání Mezinárodního měnového fondu tento týden.

Reklama

Doporučované