Hlavní obsah

Kryptoměnu Facebooku finančně podpoří řada velkých jmen

Mark Zuckerberg (Facebook) příští týden představí vlastní kryptoměnu.

Reklama

Digitální měnu Libra, kterou chystá společnost Facebook, finančně podpoří řada velkých společností, jako jsou Visa, Mastercard, PayPal a Uber Technologies.

Článek

Přes deset subjektů z oblasti financí, internetového obchodu a telekomunikací, ale i investiční firmy, vloží po deseti milionech dolarů (226,6 milionu Kč) do konsorcia Libra Association, které bude kryptoměnu spravovat. Informoval o tom list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Facebook hodlá měnu představit příští týden a spustit příští rok. Mince bude podle WSJ vázána na koš státních měn, aby se vyhnula divokým výkyvům, které potkaly jiné kryptoměny.

Projekt, na němž se pracuje více než rok, se točí kolem digitální mince, kterou by si uživatelé mohli navzájem posílat a používat ji k nákupu nejen na Facebooku, ale i na celém internetu.

Facebook podle dřívějších zpráv WSJ chce na projekt získat kolem jedné miliardy dolarů. V současné době prý jedná s dalšími partnery a případné členství konsorcia se může změnit. Mluvčí Facebooku se odmítla ke zprávě WSJ vyjádřit.

Podle WSJ zatím není známé, dokonce ani členům konsorcia, jak bude mince fungovat, ani jaká bude její role. Nicméně přímo ovládat mince nemá ani Facebook, ani členové konsorcia.

Projektu se podle informací listu upsala také taková jména, jako je finančně technologická firma Stripe, rezervační portál Booking.com nebo argentinský internetový obchod MercadoLibre.

Reklama

Související témata:

Doporučované